Yrkesintroduktion fordon (IMYRKFT)

IMYRKFT är en utbildning för dig som saknar behörighet till det Fordon och transport programmet men som är intresserade av en yrkesinriktad utbildning. Målet med utbildningen kan antingen vara att nå behörighet till det nationella Fordon och transport prgrammet eller att förberedas för yrkeslivet.

Du söker utbildningen på gymnasiestudera.se.
Antal sökbara platser: 5

Hur går studierna till?

Du läser ämnen och kurser på den nivå och i den omfattning som passar dig. Studierna bedrivs på heltid.

I din studieplan kan ingå grundskole­ämnen som du inte har godkända betyg i samt karaktärsämnen från det Fordonstekniska programmet. Arbetsplatsförlagt lärande eller praktik ingår i utbildningen.

Vad du lär dig

  • Under det första året ges du en god inblick i karaktärsämneskurser för det Fordonstekniska programmet, t ex kurserna Fordonsteknik introduktion 200 p och Personbilsteknik introduktion 200 p.
  • Du kombinerar studier med arbetsplatsförlagt lärande eller praktik inom den bransch du är intresserad av.
  • Du får kunskaper om fordonsmekanikerns metoder och arbetssätt genom demonterings- och monteringsmoment av olika delar i fordons huvudkomponenter.
  • Du får lära dig att hantera verktyg, maskiner och olika hjälpmedel som används i arbetet.
  • Du lär dig också om fordons huvudkomponenter, till exempel motor, drivlina, chassikomponenter och bromsar och att använda tekniska termer och begrepp.
  • Du kan få möjlighet att studera entreprenörskap genom att starta och driva UF-företag under ett år tillsammans med dina studiekamrater.

Efter det första året

Om du når behörighet till ett nationellt program kan du söka det Fordon och transport programmet. Den utbildningen kan leda till yrken som personbilsmekaniker, lastbilsmekaniker, maskinmekaniker, bilskadereparatör, billackerare, lastbilsförare, bussförare, reservdelspersonal, lagerarbetare eller terminalarbetare. 

Genomför du hela din utbildning på IMYRKFT så förbereder det dig för yrken som bilmekaniker, bildemonterare, lagerarbetare, reparatör och montör.

 

Fordonstekniska programmet
YI-FT är en utbildning för dig som saknar behörighet till det fordonstekniska programmet men som är intresserad av en yrkesinriktad utbildning som underlättar för dig att komma ut på arbetsmarknaden eller in på det nationella yrkesprogrammet.
Du söker platserna på YI-FT på gymnasiestudera.se.
Antal sökbara platser: 1
Hur går studierna till?
Du läser ämnen och kurser på den nivå och i den omfattning som passar dig.  
I din studieplan kan ingå grundskoleämnen som du inte har godkända betyg i samt gymnasiegemensamma ämnen och karaktärsämnen från det Fordonstekniska programmet.
Vad du lär dig
·     Under det första året ges du en god inblick i karaktärsämneskurser för det Fordonstekniska programmet.
·     Du får kunskaper om fordonsmekanikerns metoder och arbetssätt genom demonterings- och monteringsmoment av olika delar i fordons huvudkomponenter. 
·     Du får lära dig att hantera verktyg, maskiner och olika hjälpmedel som används i arbetet. 
·     Du lär dig också om fordons huvudkomponenter, till exempel motor, drivlina, chassikomponenter och bromsar och att använda tekniska termer och begrepp.
·     Du kan kombinera studier med arbetsplatsförlagt lärande eller praktik inom den bransch du är intresserad av.
Efter det första året
image Antingen väljer du att, efter uppnådd behörighet till ett nationellt program, fortsätta din utbildning på det Fordonstekniska programmet. Det kan leda till yrken som personbilsmekaniker, lastbilsmekaniker, maskinmekaniker, bilskadereparatör, billackerare, lastbilsförare, bussförare, reservdelspersonal, lagerarbetare eller terminalarbetare.
Eller så väljer du att fortsätta på Yrkesintroduktion Fordon under hela din utbildningstid. Det kan leda till yrken som bilmekaniker, bildemonterare, lagerarbetare, reparatör och montör.
Upplägg
Eleverna påbörjar det första året de gemensamma grundläggande karaktärskurserna för det nationella Fordonstekniska programmet för att sedan fördjupa dig mot önskat yrke.  
Under utbildning får du även genomföra olika kurser inom området fordonsteknik. Du får dessutom möjlighet att studera entreprenörskap genom att starta och driva UF-företag under ett år tillsammans med dina studiekamrater.
Exempel på fordonstekniska kurser:
·     Fordonsteknik introduktion 200p
·     Personbilsteknik introduktion 200p
Arbetsplatsförlagt lärande ingår i kurserna ovan. 

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image