El-cyklar, Segways och andra mindre fordon med motor ingår inte i allemansrätten

10 augusti 2016 kl. 15:37

Kvinna med elcykel, foto Åsa RundgrenEl-cyklar, el-assisterade cyklar, cyklar med så kallad Pedelelec-funktion eller andra typer av transportmedel som terräng-Segways och liknande inte får köras i naturen utan lov av markägaren.

Den som vill köra den här typen av fordon på stigar, eller leder eller fritt i terrängen på någon annans mark måste ha lov av markägaren.

Naturvårdsverket har under de senaste åren fått allt fler frågor om allemansrätten och om olika typer av motoriserade transportmedel omfattas av allemansrätten, det har oftast gällt så kallade el-cyklar, el-assisterade cyklar eller cyklar med så kallad Pedelelec-funktion, men det har även gällt andra typer av transportmedel som terräng-Segways och liknande.

Naturvårdsverket anser att det inte är tillåtet att köra motoriserade transportmedel i naturen med stöd av allemansrätten, oavsett hur dessa definieras i lagen om vägtrafikdefinitioner.

Motordrivna fordon

För transportmedel som klassas som motordrivna fordon, till exempel bil, MC och fyrhjulingar gäller terrängkörningslagstiftningen som vanligt, vilket innebär att det i de allra flesta fall är förbjudet att köra i terräng. Dispens för motordrivna fordon kan sökas hos länsstyrelsen.

Mer information och bakgrunden till Naturvårdsverkets ställningstagande finns på Naturvårdsverkets webbplats, se länk under ”Mer information” till höger på sidan.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image