Brandvarnare

Brandvarnare

Det bör finnas minst en fast installerad brandvarnare eller annan motsvarande anordning för tidig varning vid brand i alla byggnader som används för bostadsändamål.
 
En nyhet är att brandvarnarna bör vara utförda enligt standard SS-EN 14604. Nätanslutna brandvarnare bör installeras i bostäder där hyresgästerna kan ha svårt att själva byta batterier eller kontrollera att brandvarnaren fungerar.

Hemmets brandfaror

Varje år inträffar tusentals bostadsbränder som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas.

Vanliga brandorsaker i våra hem är el-fel och överhettningar av olika slag. Brand i TV, diskmaskin samt torktumlare förekommer. Lämna aldrig din bostad med någon maskin igång.

Kvarglömda levande ljus orsakar många onödiga bränder.

Brand i kastrull eller stekpanna på spisen s.k. torrkokning, utvecklar liksom övriga bränder giftig rök. Branden kan lätt spridas i en igenfettad imkanal och vidare till hela lägenheten eller huset. Rökning orsakar många svåra beränder med personskador och dödsfall som följd.

Förebygg brand

En brandvarnare är den viktigaste förebyggande utrustningen.
En brandvarnare kostar ca. 70 kr, den drivs av ett vanligt batteri eller är av den typ som kopplas till takbelysningen. Den är enkel att montera och den utgör en mycket god säkerhet. En brandvarnare reagerar snabbt och med hög volym på rökutveckling. Vi i Räddningstjänsten skulle gärna se att samtliga bostäder i kommunen var utrustade med minst en brandvarnare. Kontrollera regelbundet din brandvarnare. Byt batteri minst en gång per år.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image