Första spadtaget för Finspångs vårdcentrum

29 augusti 2017 kl. 13:24

Den officiella byggstarten av Finspångs nya vårdcentrum uppmärksammades med pompa och ståt, tal och spadtag tisdag 29 augusti.

Viktigt samarbete mellan region och kommun

I och med det första spadtaget för det stora bygget ville beställaren, Region Östergötland, signalera att det är ett samverkansprojekt med byggbolaget NCC och inte minst Finspångs kommun.

Berit Martinsson talar.

Som representant för Finspångs kommun medverkade kommunfullmäktiges ordförande Berit Martinsson (S). I sitt tal tog hon bland annat upp just vikten av samverkan.

-Medarbetare och chefer inom våra olika verksamheter ser till att samverkan och samarbete över organisationsgränserna fungerar och gör att vi hittar lösningar som gagnar våra gemensamma brukare, eller patienter, de enskilda finspångsbor och andra som behöver vår vård och omsorg, sa Berti Martinsson.

Satsning som bidrar till levande centrum

Värdet av att vårdcentrum byggs mitt i centrala Finspång var också något som Berit Martinsson lyfte fram.

-Den centrala placeringen av det nya huset innebär att många arbetsplatser och besökare till verksamheten kommer att bidra till ett mer levande centrum här hos oss. Det är därför glädjande att huset byggs just på denna plats även om placeringen ibland varit omdiskuterad. Att det nu under byggtiden av några kan upplevas som ett störande inslag får vi kanske försöka förstå och leva med. Jag är övertygad om att slutresultatet, vårt nya vårdcentrum, kommer att vara värt det omak som en så stor byggnation innebär, poängterade kommunfullmäktiges ordförande.

Spadtag och handavgjutning 

Första spadtaget. Från vänster Magnus Oweling, Mats Johansson, Ditte Pehrsson-Lindell, Marcus Sandlund (NCC) och Berit Martinsson.Efter tal Handavtryckav representanter från Region Östergötland, NCC och Finspångs kommun togs ett symboliskt spadtag och regionstyrelsens ordförande Mats Johansson och kommunfullmäktiges ordförande Berit Martinsson fick även föreviga sina handavtryck i betong. En platta som kommer att byggas in i Vårdcentrum.

Text och film: Robert Davidsson
Foto: Tiina Mauritzell


Fakta om Finspångs vårdcentrum

Skiss på nya VårdcentrumFinspångs vårdcentrum som byggs av Region Östergötland är en omfattande investering i Finspång. Den stora byggnaden utefter Bergslagsvägen uppförs i fem plan och blir på totalt 17 000 kvadratmeter.

Byggnaden ska bland annat innehålla:

  • vårdcentral med laboratorium,
  • barn- och ungdomsmottagning,
  • barnmorskemottagning,
  • rehabiliteringsverksamhet med en ny avdelning för slutenvårdsrehab,
  • Finspångs kommuns utredningsenhet och korttidsplatser,
  • närvårdsklinik med närvårdsavdelning och LAH-verksamhet.

 Byggtiden beräknas från maj 2017 till och med 2020. Totalentreprenör är NCC.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image