72-timmarsbloggen

Under 72 timmar (tre dygn) i mitten av nomveber, testade Finspångs kommuns beredskapssamordnare och Norrköpings säkerhetsstrateg att vara strandsatta i ett öde hus utan el, vatten eller värme. Där testade de myndigheternas rekommendationer hur man kan klara sig. Här kan du följa deras 72 timmarstest.

 

 

Dag 1: Nyinflyttade med konstiga flyttlådor

Så där ja, nu är vi på plats i vårt fina och ombonade hus. Kl. 17:00 kånkade vi in vår packning bestående av varma kläder, fyllda vattendunkar och inte minst våra krislådor - proppfulla med diverse rekommenderad utrustning för att klara 72 timmar utan vare sig vatten eller ström…

I huset var det då ungefär 20 grader varmt och efter att ha tänt några ljus och lagat mat så steg temperaturen faktiskt till 21 grader, åtminstone i köket. I skrivande stund är det i våra sovrum nu 15,5 grader, så det ska bli spännande (?) att se hur snabbt temperaturen kommer att sjunka ytterligare och hur vi kommer att påverkas av det.

Vi har nu också sänt live på Facebook för första gången. Det blev en rätt mörk tillställning i skenet av sju stearinljus och en fotogenlampa, men i morgon kl 10:00 när vi sänder nästa igång är det ljust och vi får bättre förutsättningar att också kunna visa saker. Just i morgon torsdag har vi tänkt att titta på och prata om hur man hanterar toaletten i avsaknad av vatten. Har du tips eller kanske en bild på en toalösning som du vill dela med dig av? Skriv det gärna som en kommentar på vårt instagramkonto 72timmarstestet

Se direktsändningen på Facebook från morgonen dag 1

Se direktsändningen på Facebook från kvällen dag 1

Dag 2: Vi har det riktigt bra

Ett dygn avklarat, two to go. Vi kan väldigt kortfattat summera vistelsen i huset utan el och vatten med att vi har det riktigt bra. Visserligen har temperaturen sjunkit en hel del från det att vi gick in i huset, men med bra kläder, filtar och ljus klarar man sig riktigt långt! Gårdagens temperatur i sovrummen var som sagt 15,5 och vi vaknade upp till dryga 12. Det var lite kallt om nästippen men ingen av oss frös. Inatt får vi se hur det går, termometern vittnar om 11 grader så vi har för tillfället vadslagning om vi kommer nå under 10 grader innan morgondagen!

På förmiddagens livesändning på Facebook pratade vi om olika lösningar kring toalettbesök och har även på kvällssändningen redovisat bra tips som inkommit. Gå in och se avsnitten för att ta del av alla goda råd! På kvällens livesändning trillade det in en hel del frågor och vi börjar få känslan av att 72-timmarstestet har fått precis den effekt som vi önskade: att krisberedskap i hemmet uppmärksammas och engagerar. Når vi så långt är vi mer än nöjda!

Se direktsändningen på Facebook från kvällen dag 2!

Dag 3: Sista kvällen

Nu har vi passerat två dygns vistelse i huset. Vi kan konstatera att värmen på övervåningen, där vi vistas på dagarna, har blivit rätt konstant - ca 19 grader - så det verkar som att huset har börjat vänja sig vid oss. Samtidigt fortsätter temperaturen att sjunka på nedre plan där våra sovrum ligger, brrr!

Nina och jag, som inte kände varandra tidigare, har just nu umgåtts intensivt under 53 timmar - bortsett från sovtiden förstås som vi tillbringat i olika sovrum. För oss har samvaron funkat bra men vi medger båda att det kunde ha blivit ytterligare en påfrestning om vi inte hade funkat så bra tillsammans...

Fredagsmiddagen bestod av en frystorkad indisk kycklinggryta som vi båda tyckte var supersmarrig! Det var första gången som någon av oss åt något sådant, men det gör vi gärna om igen.

I morgon sänder vi för sista gången på Facebook och kommer då att sammanfatta alla våra intryck. Nu är det dags att gå ned i kylan och försöka sova...

Se direktsändningen på Facebook från morgonen dag 3.

Se direktsändningen på Facebook från kvällen dag 3.

Dag 4: Sista dagen

Se direktsändningen på Facebook från morgonen dag 4.

Se direktsändningen på Facebook när Nina och Richard avslutar sina tre dygn i huset.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image