Sverigefinnarnas dag firas den 24 februari

24 februari 2016 kl. 09:00

Som finskt förvaltningsområde och enligt beslut i kommunstyrelsen flaggar Finspångs kommun med sverigefinnarnas flagga den 24 februari på Bergslagsbron.

Sverigefinnarnas flagga

Som finskt förvaltningsområde vill Finspångs kommun uppmärksamma Sverigefinnarnas dag med att flagga på Bergsslagsbron med sverigefinnarnas flaggor. Kommunstyrelsen tog ett beslut den 2 februari 2015 om att Finspångs kommun kommer att uppmärksamma de nationella minoriteterna genom att flagga på Bergsslagsbron med deras flaggor på deras egna dagar.

Mer om nationella minoriteter

Finspång firar dagen

Förutom att flagga på Bergslagsbron så bjuder Finspångs kommun tillsammans med Finspångs Finska-förening, Finska pensionsföreningen Aura och Svenska kyrkan på fika till alla i Kristallens köpcentrum den 24 februari kl. 11- 15. Välkommen!


Den 27 februari kl 13 - 17 ordnar kommunen i Bildningen en gratis föreläsning samt filmvisning om så kallade skogsfinnarnas liv i de värmländska finnskogarna. Detta kommer att ske dels på finska men även på svenska vid olika klockslag.

Se hela programmet (pdf-fil 2 MB öppnas i ett nytt fönster)

Sverigefinnarna största nationella minoriteten

Sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige. Vår gemensamma historia går tillbaka till 1100-talet då Finland blev en svensk koloni. Stor utvandring från Finland skedde till det idag kallade Finnskogarna på slutet av 1500- och början av 1600-talet. Folklivsforskaren Carl Axel Gottlund verkade mycket bland de så kallade skogsfinnarna i Finnskogarna och försökte även att få tillstånd ett finskt härad i Norge och Värmland, frågan togs upp i riksdagen men avslogs. Efter nästan 700 år som ett och samma rike förlorade Sverige Finland till Ryssland år 1809. Läs mer om vår gemensamma historia på Minoritet.se, se länk till höger under Mer information.

Den 24 februari

Att den 24 februari valts för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet beror på att det är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde mellan åren 1796 och 1875. Svenska Akademien har beslutat att den 24 februari i Akademialmanackan skall anges som Sverigefinnarnas dag.

Sverigefinnar idag

Idag beräknas antalet personer med finsk bakgrund i Sverige till ca 675 000 personer. I Finspång finns cirka 2 300 sverigefinnar, vilket utgör cirka 11 procent av det totala antalet medborgare i kommunen.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image