Reflektioner i Fantastiska Finspång (RIFF)

Konst kan ge upphov till nya sätt att känna och tänka. Den kan skapa nya verkligheter. För många är det offentliga rummet det enda mötet med konsten. Målet med projektet Reflektioner i Fantastiska Finspång är att föra ut tillfälliga konstinstallationer till allmänheten för att alla på så sätt ska ha möjligheten att uppleva konst i sin närmiljö.

Tillsammans med östgötska konstnärer kommer det skapas ett antal tillfälliga konstinstallationer i Finspång under 2014. Konsten ska ha en lokal förankring. Därför kommer alla installationer under året, att skapas med någon form av lokalkoppling. Det kan gälla materialval, produkter, historier, samarbete med företag, föreningar, personer och samt en tolkning av platsen för att spegla Finspång.

1. Det mekaniska trädet

det-mekaniska-trädet

Skulpturen är tänkt att spegla summan av det som är det unika för Finspång. Kombinationen av naturen, skogen och sjöarna och den långa traditionen av innovativ industri.
Konstnär är Olav Lunde. Leif Svedberg från Finspångs kommuns arbetsmarknadsenhet har hjälpt till.

 

2. Päronträdet
Päronträdet

"Vi syns vid päronträdet". Motivet valdes tillsammans och föreställer just ett päronträd som ska symbolisera Finspång.

Inuti stammen syns ord som brukarna Stefan och Yvonne associerar till kommunen. Slottet, kanoner, natur, glädje och vänner står bland annat skrivet. Konstnär Conny Johansson, Tillsammans med brukare inom Social omsorg.

3. Evian Forest in Reijmyre Glass
Evian Forest in Reijmyre Glass

Evian Forest in Reijmyre är en installation i skogen mellan Vistinge och Rejmyre i Finspångs kommun. En vägskylt pekar in mot en grusad vändplats i skogen, omgiven av höga tallar. Verket består av glas från Reijmyre Glasbruk, vatten från Évian-källan och skogsplantor från Holmen Skog. Verket är producerat i samarbete med Reijmyre Glasbruk, som har skapat en uppsättning glasflaskor (så kallade damejeanner) utifrån en förlaga som producerades på bruket under 1930-talet. I varje damejeanne sitter en tallplanta placerad i källvattnet från Evian. Som i ett förstoringsglas syns rötterna strävandes efter näring genom flaskans kupade glas. På natten lyses glaset upp och skapar en nästan sakral stämning i den tysta skogen. Verket ter sig som något av ett skogens laboratorium - en referens till det faktum att den största delen av den svenska skogen är planterad, med syfte att avverkas.
Konstnärer Daniel Peltz & Sissi Westerberg.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image