Elisabeth Cserhalmi heter Finspångs nya bibliotekschef

30 augusti 2016 kl. 10:06

Finspångs nya bibliotekschef Elisabeth Cserhalmi har jobbat många år i biblioteksvärlden, senast i Norrköpings kommun. Hon känner sig både hemma och välkommen på nya jobbet i en kommun som satsar på barn och unga, och i ett nytt bibliotek i samma hus som de två gymnasieskolorna.

Bibliotekschef Elisabeth Cserhalmi

Hon går med vana kliv bland bokhyllor och info-diskar trots att det bara är en dryg vecka sedan 22 augusti då hon steg in genom dörren till Bildningen där Finspångs bibliotek ligger.

-Visst är det fint och härligt med sofforna vid fönstren, säger Elisabeth Cserhalmi när vi slår oss ner för en pratstund med Finspångs nya bibliotekschef.

Inte ny i branschen

På frågan om hon jobbat länge inom biblioteksvärlden kommer svaret blixtsnabbt.

-Ojaaa, jag är verkligen inte ny i det här. Jag har jobbat många år med bibliotek.

Elisabeth Cserhalmi har tidigare jobbat i Söderköping men kommer senast från Stadsbiblioteket i Norrköping där hon arbetat lång tid som både bibliotekarie och avdelningschef.

-Jag trivdes jättebra i Norrköping men när jag råkade se annonsen där Finspång sökte ny bibliotekschef, så var den så intressant och bra formulerad att jag var tvungen att söka tjänsten. Jag känner mig väldigt välkommen här, berättar Elisabeth.

Brinner lite extra för barn och ungdomar

Efter att ha jobbat 16 år som gymnasiebibliotekarie känner Elisabeth att hennes jobb i Finspång är helt rätt där man satsar på barn och ungdomar. Det är liv och rörelse och att dessutom kommunens två gymnasieskolor, Nya Bergska och Curt Nicolingymnasiet ligger i samma hus gör inte saken sämre.

-In till biblioteket kommer ungdomarna både under lektionstid, före och efter skolan, så här känner jag mig hemma, berättar hon.

-Det är jättekul, jag älskar att var med och få serva våra besökare och jag ska försöka hoppa in och jobba vid utlåningsdisken ibland.

Kan läsa mer till och från jobbet

I ett samtal med en bibliotekschef som brinner för sitt jobb är frågorna om favoritförfattare och hennes eget bokintresse oundvikliga och Elisabeth förklarar att hon är en ganska långsam läsare även om hon läser många böcker.

-Jag läser långsamt och låter texten sjunka in och reflekterar. I sommar har jag hunnit med många böcker och nu när jag börjat pendla till jobbet hoppas jag kunna få tid att läsa ännu mer.

-Det finns så många bra författare men jag gillar särskilt amerikanska kvinnliga författare. Nu har jag läst många av Tawni O'dell. Hon skriver om bland annat om en bygd som är lite på dekis med nerlagda gruvindustrier. Det är lite svart men det finns humor, beskriver Elisabeth och tipsar om boken Kära syster.

-Curtis Sittenfeld och den norska romanförfattaren Lars Mytting tycker jag också om.

-Tycker man det är skräp så lägg bort boken, det finns mycket annat bra att läsa menar Elisabeth när vi kommer in på frågan om man som läsare måste plöja igenom en bok som man inte riktigt gillar början av.
-Pausa, låt den ligga och testa igen efter någon månad eller vid ett annat tillfälle i livet, tipsar bibliotekschefen.

-Jag gillar att läsa pocketböcker! De ska vara lite tummade, man ska kunna ha med boken och trycka ner den i en väska. Men att läsa kan ju också vara ljud- och e-böcker, säger hon.

Biblioteket - mer än ett hus

-Våra prioriteringar är tydliga enligt bibliotekslagen. Det är unga, personer med någon typ av funktionsnedsättning, personer med annat modersmål än svenska och nationella minoriteter, berättar Elisabeth.

Biblioteket är dock mer än bara böckerna i Bildningen. I kommunen finns två filialbibliotek, i Hällestad och i Rejmyre. Sedan ingår "Boken kommer-verksamheten" till särskilda boenden, språkcaféer för nyanlända och författarbesök.

-Vi har också en bra samverkan via Götabiblioteken som Finspångs bibliotek är en del av. Det innebär bland annat att man kan låna och lämna tillbaka böcker i alla länets kommuner, tipsar Elisabeth.

Text och bild: Robert Davidsson

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image