Utvecklingspengar till nycirkusprojekt

03 juni 2016 kl. 08:00

Kvinna sminkar man som cikrusartistFinspångs kommun har i samarbete med Region Östergötland och Östgötateatern beviljats 500000 kr i utvecklingsmedel från Statens Kulturråd för att skapa Nycirkus Öst - ett östgötskt nav för nycirkus med bland annat en återkommande internationell nycirkusfestival.

Cirkusen är en inkluderande konstform som väcker ett brett intresse hos olika aktörer i länet, såväl för publik som för utövare på olika nivåer.

Region Östergötland vill i samarbete med Östgötateatern och Scenkonstbolaget och länets kommuner stärka och utveckla samtida cirkus genom ett nära partnerskap. Finspångs kommun har under de senaste åren fokuserat på nycirkus ur både ett konstnärligt och pedagogiskt perspektiv.

Projektet Nycirkus Öst består av två ben: Östergötlands Internationella Cirkusfestival och Cirkusnav Östergötland, och har en vision om att dessa strukturer ska etableras på tre år.

Nycirkus Öst vill att barn och unga ska få uppleva nycirkus genom att se professionella artister uppträda och sedan själva få prova. Den pedagogiska effekten blir starkare genom kombinationen se och själv göra.

Cirkusnav Östergötland

Det regionala samarbetet ska fungera som en infrastruktur och plattform för cirkusens kretslopp. Det ska innehålla verksamhet för barn och ungdomar, amatörer och professionella, social och pedagogisk verksamhet vid äldreboenden, skolor, flyktingboenden etcetera. Det ska också kunna stödja professionella produktioner lokalt eller genom internationella samarbeten.

Östergötlands Internationella Cirkusfestival - i Finspång 2017

En årlig och återkommande internationell cirkusfestival blir ett viktigt komplement till plattformen. I Sverige saknas en sådan festival som en viktig hörnsten för att etablera nycirkusformen tydligare. Festivalen ska garantera ett nyskapande konstnärligt inflöde, som inspirerar, provocerar och stimulerar en växande och nyfiken publik samt genom sin långsiktighet påverkar konstformens utveckling såväl regionalt som nationellt.

Östergötlands Internationella Cirkusfestival kan bli en inspirationskälla för kommande generationer där uruppföranden på festivalen kan bli en språngbräda ut i världen och skapa en framåtrörelse för konstformen.

Festivalen hålls första gången 2017 och det året står Finspång för värdskapet.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image