Skolmatsedel

Pojke med tallrik i skolmatsal, foto Michael ErhardssonHär hittar du matsedeln för kommunens skolor och förskolor.

Du kan ladda ned matsedelarna för de olika stadierna som pdf-filer:

Ladda ner matsedlar

Metallens restaurang

Kost- och måltidspolicy

Kost- och måltidspolicyn är ett övergripande styrdokument som gäller kommunens verksamheter och ska bidra till hållbar utveckling och att kvalitetssäkra måltidsverksamheten i Finspång kommun. Policyn ska även utgöra grunden för hälsa, välmående och en bra miljö. Måltiden ska engagera våra sinnen för en upplevelse av smak, syn, doft och gemenskap.

Kost- och måltidspolicy (pdf-fil 1 Mb, öppnas i nytt fönster)

Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer

Finspångs kommun följer Livsmedelsverkets råd om mat för skola och förskolan. På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa mer om råden.

Serverar lättmjölk och lättmargarin

Vi satsar mycket på fräscha och varierande salladsbufféer med ett brett utbud som komplement till den lagade huvudrätten. Enligt vår strategi att öka inköpen av ekologiska livsmedel serverar vi ekologisk lättmjölk. Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer angående serveringen av lättmjölk och lättmargarin i skolorna. Läs mer på Livsmedelsverkets webbplats.

Vi erbjuder alternativ till lättprodukter

Från och med höstterminen 2013 erbjuder Finspångs kommun standardmejeriprodukter och bredbart smör som alternativ till lättprodukter i skolor och förskolor. Beslutet att göra det grundas på ett medborgarförslag "Bättre skolmat för barn och ungdomar i Finspångs kommun - alternativ till lättprodukter".

Tallriksmodellen

På Livsmedelsverkets webbplats kan du också ta del av tallriksmodellen som visar hur en bra måltid komponeras och proportionerna mellan ingredienserna i de tre delarna.

Vi serverar närproducerad mat och MSC-märkt fisk

Logotyp för ÖstgötamatKostenheten i Finspångs kommun serverar närproducerad potatis, morötter, vitkål och nötfärs.

MSC (Marine Stewardship Council) driver ett välkänt och omfattande certifiering- och miljömärkningsprogram. De arbetar tillsammans med olika organisationer och företag för att främja hållbara fiskemetoder. Med hjälp av trovärdiga standarder för hållbart fiske och spårbarhet strävar de efter att öka utbudet av certifierad fisk och skaldjur som fångats med hållbara metoder.

Vi använder Smart-recept

För att äta bra behövs inte några kosttillskott eller livsmedel som har tillsatts speciella näringsämnen. Det finns andra sätt att få i sig alla näringsämnen man behöver, och samtidigt ta hänsyn till miljön och vara sparsam med hushållsbudgeten. Förkortningen S.M.A.R.T anger en formel för hur det kan gå till:

  • Större andel vegetabilier
  • Mindre utrymme för "tomma kalorier"
  • Andelen ekologiskt ökas
  • Rätt köttval, rätt grönsaksval
  • Transportsnålt

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image