SE MIG

Vad är SE MIG?

Vi har länge upplevt att ungdomarna mår allt sämre. I takt med att den sociala mediavärlden växer sig större, ökar också känslan av att alla andra har det så mycket bättre, är mycket snyggare, mer populära. Vikten av att passa in, få bekräftelse, bli sedd är större än någonsin. Orden tappar sin betydelse och bakom skärmen är det enkelt att slänga ur sig vad som helst. Hemmet blir inte längre en fristad, utan det du upplever i klassrummet, korridoren, på rasten, följer dig också hem, via mobilen. 

Vi funderade länge och väl på HUR vi skulle kunna göra skillnad. Det enda vi ville skrika till eleverna var: "du är inte ensam", "det finns ingen skuld eller skam i det du känner", "det finns alltid någon att prata med".

Vi ville också få dem att förstå Varför vissa personer beter sig som de gör, vad försiggår i den allra populäraste killens huvud, varför kan ett enda ord från dig påverka hela livet för en annan människa. Att nå ut till rastlösa, trötta ungdomar och påverka dem till den grad att de faktiskt börjar tänka och känna på ett annat sätt än innan är inte det lättaste. Vi kom fram till att det är otroligt viktigt för eleverna att kunna sätta sig in i situationerna vi pratar om, ha respekt för oss men samtidigt känna att vi är på deras sida...

Vi valde att skriva en musikal som gestaltar två ungdomars liv under en dag. Vi får se hur de hanterar situationer med allt från att välja kläder på morgonen, grupptryck, näthat - både utsätta och bli utsatt, ta den bästa selfien, bli osams med föräldern, sexuellt utnyttjande av främlingar och hur man till slut når till förändring och försoning. Efter föreställningen för vi en diskussion med eleverna där de får diskutera kring frågeställningar om vad de just har sett. Under tiden de pratar börjar de komma fram till saker, se saker från en annan vinkel, får förståelse och också tröst. Allra sist får var och en skriva ett anonymt brev om vad som helst; Vad de tänker, vad de känner, om de lärt sig något, om de varit med om något liknande själva eller om det finns något annat de bara behöver få ur sig. Vi tror att det är viktigt att man först får se något, sedan prata om det, börja tänka och analysera, få ett bredare perspektiv och sedan skriva om sina innersta tankar och känslor, helt kravlöst. Första steget för en person som bär på jobbiga tankar och upplevelser kan vara att bara få ner tankarna i ord. Även om det är anonymt så kan det vara skönt att veta att någon faktiskt läser. 

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image