Norrköping och Finspång är fortsatt kandidat för jätteetablering

26 april 2017 kl. 13:45

Tillsammans med sju andra platser i Sverige och två i Finland har Norrköping och Finspång valts ut som fortsatt möjlig kandidat när Northvolt letar plats för att bygga Europas största fabrik för litiumbatterier.

Fabriken, som ska producera batterier med en sammanlagd kapacitet på 32 GWh per år, skapar mellan 2 500 till 3 000 arbetstillfällen i den valda kommunen/regionen. Planerna att bygga är långt gångna och beslut om var fabriken ska ligga fattas i mitten av 2017.

Det har varit ett stort intresse för att vara med i urvalsprocessen. Några av de kriterier som Nortvolts har tittat på i första urvalet är marktillgång, tillgång till elkraft, logistik, attraktivitet och förmåga att locka toppkvalificerad arbetskraft. De tittade även på industriell tradition med närhet till annan processindustri samt närhet till universitet och forskning. Nu är det alltså klart att Norrköping/Finspång gått vidare i den här urvalsprocessen.

– Det känns väldigt roligt att få komma vidare och få fortsätta visa vad stråket Finspång – Norrköping är bra på. Vi har en lång tradition av logistik och industri och genom en mycket bra samverkan stärker vi tillväxtarbetet i hela regionen ytterligare, säger Anders Härnbro (S), kommunstyrelsens ordförande i Finspångs kommun.

– Beskedet är glädjande och viktigt för Norrköping och regionen. Det här visar att Norrköping har alla fördelar och tillmötesgår många av de krav som behöver uppfyllas för att kunna möta upp en etablering av den här storleken. Tillsammans med övriga aktörer i vår region ska vi göra allt vi kan för att tillmötesgå Northvolts önskemål, säger Lars Stjernkvist (S) kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image