Northvolt har besökt Norrköping/Finspång för sin jätteetablering

08 maj 2017 kl. 14:09

Northvolt AB ser Norrköping/Finspång som en kandidat för sin jätteetableringen av Europas första fabrik för litiumbatterier i Sverige. Under söndagen besökte Northvolt Norrköping för att få mer information om etableringsmöjligheterna.

Två platser är aktuella 

Delegationen besökte de två platser som kan bli aktuella för etableringen. Dessa områden finns på Bråvalla (totalt 300 hektar) och Malmölandet (205 hektar).

Några av Northvolts kriterier är förutom marktillgång även tillgång till elkraft, logistik, förmåga att locka toppkvalificerad arbetskraft, industriell tradition med närhet till annan processindustri samt närhet till universitet och forskning. Platsen som man väljer ut måste också vara attraktiv att bo och leva på och det ska till exempel finnas tillgång till bra utbildning, omsorg och utemiljöer.

-Här i Östergötland finns en stark tillväxt och högutbildad arbetskraft som Northvolt efterfrågar och kompetens som kan göra jobbet, säger Elisabeth Nilsson landshövding Östergötland.

Tidsschemat är pressat

Redan under andra halvåret 2018 vill Northvolt börja bygga, så tidsschemat är pressat. Även under byggtiden kommer en hel del arbetstillfällen att skapas. Produktionen ska starta 2020 och vara i full drift 2024. Efter att Northvolt träffat alla tio intressenterna kommer de att välja ut två som de fortsätter dialogen med. Det urvalet är planerat att ske innan midsommar.

 Gemensamma styrkor

–Det här mötet bekräftar axeln Norrköping/Finspång som är en långvarig relation och gemensamt har en stark tillväxt. Vi har berättat om våra gemensamma styrkor och kompetens inom industri och logistik som är internationellt starka, säger Anders Härnbro (s) kommunstyrelsens ordförande Finspång.

Om Northvolts batterifabrik

Intresset för etableringen av Northvolts nya batterifabrik har varit stort bland landets kommuner. Förutom Norrköping/Finspång har även följande platser gått vidare; Göteborg, Gävle, Malmö, Mariestad/Skövde, Skellefteå, Luleå, Västerås samt Kotka-Fredrikshamn och Vasa i Finland. Investeringen av batterifabriken beräknas till 40 miljarder kronor och kan ge sysselsättning för 2 500-3 000 personer.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image