Årets UF-företag

Här kan du läsa om UF-konceptet, årets UF-företag och deras affärsidéer. Ni finner även kontaktuppgifter till respektive företag.

Bergska gymnasiet är med i Ung Företagsverksamhet som är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Vi satsar på entreprenörskap!

På Bergska får du möjlighet att driva UF. Att driva UF är kul, lärorikt och på riktigt. Forskning visar dessutom att de som drivit UF­företag har lägre arbetslöshet, startar oftare företag och oftare blir chefer.

Under ett läsår får du möjlighet att starta, driva och avveckla ett UF-­företag. Du får på ett praktiskt och verklighetsförankrat sätt lära dig mer om hur man skriver en a ärsidé och om försäljning och bokföring. Samtidigt som du övar dina färdigheter i problemlösning, samarbete, kon ikthantering, presentationsteknik och skapar dig ett attraktivt kontaktnät.

Bergska gymnasiet har en historia av framgångsrika UF-företag!

  • 2017 blev vi andra bästa UF-kommun i Östergötland, med en poäng från seger.

2017 vann “Locker Room Talk UF” från Bergska:

  • • SM-guld i Ungt företagande
  • EM­silver i Ungt företagande i Bryssel
  • UF alumnis utmärkelse för unga ledare
  • “Årets samhällsutvecklare” på Norrköpings näringslivsmässa

2016 vann “Glasklart UF” från Bergska:

  • Guld i Ungt företagande i Östergötland • Guld i “Årets produktutveckling”
  • Silver i “Årets Vara”

Årets UF-företag!

Let's Take A Break UF

Affärsidé

Vi serverar vardagslyx till de många människorna i Finspångs kommun genom att erbjuda hemlevererad frukost direkt till dörren, med noggrant utvalda råvaror till ett pris som även passar den lilla plånboken.

Bakgrund

Vi vet att många idag är stressade i sin vardag. Vi människor är dåliga på att ta en paus ifrån allt och unna oss något extra på helgerna. Därför valde vi att genom vårt UF-företag erbjuda servicen med hemkörd frukost av hög kvalité. För det är vi alla värda efter en lång arbetsvecka.

Frukost är som många vet det viktigaste målet på dagen och det är därför väldigt viktigt att man tar sig tiden till att faktiskt äta frukost för att orka med en hel dag. Vi anser även att frukosten är en värdefull stund på dagen där man kan sitta ner, njuta och umgås med sin familj. Det är de små stunderna tillsammans man ska ta vara på så länge det går och det får man möjlighet till tack vare våra frukostpaket som tar bort en stressfaktor om vad man ska äta till frukost. Vi ger familjer möjlighet att umgås med varandra och även avnjuta en underbar frukost tillsammans. Vårt företagsnamn “Let's Take A Break” syftar alltså på att uppmuntra människor till att ta sig tiden till en välförtjänt paus på lördagsmorgnarna. Även att unna sig en och njuta av en god frukost. Människor behöver lära sig att komma bort från stressen ett par minuter om dagen och bara njuta. Detta gör dem under frukosten och det är vi som ger dem möjligheten till det!

Kontakt och beställning: https://www.letstakeabreakuf.com.se/
Sociala medier: https://www.instagram.com/letstakeabreak.uf/

iRörelse UF

Vår vision

I dagens samhälle så sitter ungdomar ner för mycket. Man spelar hellre tv spel än att spela fotboll på den lokala planen med kompisarna. Vi vill ändra på det. Vår idé är att vid ett tillfälle i veckan mellan vecka 48 till vecka 18 anordna aktiviteter för barn mellan 6-9 års ålder. Vi tänker bjuda in olika föreningar att visa upp sina sporter som förhoppningsvis barnen tycker kul och det bästa skulle vara att dem börjar träna sporten på fritiden. Det lokala föreningslivet får fler engagerade, samhället får fler som är i rörelse och barnen har kul tillsammans!

Vår affärsidé

Vår affärsidé går i grund och botten ut på att skapa en tjänst där offentliga och
privata verksamheter blir våra kunder. Vad vi gör är att vi skapar en organisation
som erbjuder lågstadiebarn att komma och utöva olika sporter från lokala
föreningar hos oss helt gratis. Vår affärsidé blir alltså en organisation som vill
främja lokalt föreningsliv. Inkomster sker i form av sponsring från lokala företag
som vill främja ett aktivt samhälle.

Kontakt: irorelseuf@gmail.com
Anmälan: https://goo.gl/forms/2cWHjS9hkdTosqQd2
Sociala medier: https://www.instagram.com/irorelse_uf/

You Must Have It UF

Vår affärsidé

Vår affärsié är att erbjuda närproducerad äppelmust från Finspång. Detta gör vi genom att lämna in äpplen till brunneby musteri som mustar våra äpplen. Vi säljer sedan musten till människor i och runt om finspång som är villiga att betala lite mer för en härlig och smakrik must med en exklusiv flaska.

Vårt syfte är att främst erbjuda invånarna i Finspångs kommun en unik, närproducerad och exklusiv äppelmust. För att uppnå vårt mål har vi tillsammans handplockat solmogna äpplen runt om i Finspång och samarbetar med Brunnebys Musteri för att få just våra äpplen mustade. Vår flaska är unik och exklusiv eftersom vi utifrån vår kreativitet har designat etiketterna och på toppen av den finner man även mindre små etiketter som vi själva skrivit för hand “visste du att..” fakta om äpplen som gör köpet lite bättre och lite roligare!

Kontakt: https://www.instagram.com/youmusthaveit.uf/

Party Kidz UF

Vår affärsidé

Vår vision är att skapa en mötesplats för barn i åldrarna 5-7 år där de tillsammans kan ha kul och träffa nya vänner. Vi anordnar evenemang som ska föra samman barn med olika bakgrund, etniciteter och intressen med syfte att bygga en god social gemenskap där alla är välkomna. Vi tror att det leder till bättre välmående i framtiden.

Konceptet ger barnen möjlighet att forma vänskapskretsar utöver det vanliga. Många är inte intresserade av idrott eller engagerade i föreningslivet och vi såg ett behov av att arrangera roliga evenemang för denna målgrupp.

Mötesplatsen vi vill skapa är i form av temafester på Joan's i Finspång där vi erbjuder en minnesvärd stund samtidigt som föräldrarna erbjuds barnpassning. Våra evenemang varierar, men strävan är att vartenda event ska passa alla.

Kontakt: https://www.partykidzuf.com.se/partykidz-uf

Pearly UF

Vår affärsidé

“Handgjorda smycken med bra erbjudanden för den modemedvetna kvinnan”

Pearly UF arbetar med att tillverka fina smycken av pärlor. Vår målgrupp är flickor och kvinnor mellan 10 år och upp till ca 50. Våra smycken är omsorgsfullt tillverkade av oss själva. Vi vill sälja våra smycken lokalt och till bra priser så att kvinnor oavsett ekonomi ska kunna få bära vackra smycken. Vi kommer utgå från kundernas behov och vad som är trendigt på marknaden, så att våra kunder blir så nöjda som möjligt.

Kontakt: pearly.uf@outlook.com
Sociala medier: https://www.instagram.com/pearly_uf/

Reklambolaget UF

Vår affärsidé

Vi hjälper företag att marknadsföra sig på ett annolunda, effektivt och prisvärt sätt. Vi trycker företagens logotyper eller annonser på pizzakartonger. Att marknadsföra sig på pizzakartonger skapar uppmärksamhet och når en stor målgrupp (upptill 20,000 hushåll per månad).

Kontakt och bokning av annonsplats: ehinger.me@gmail.com 

Lärare i kursen

Malin Fritiofsson
Gymnasielärare
Bergska gymnasiet, Bildningen

Ämnen: ekonomi

Mikael Sjöberg
Gymnasielärare
Bergska gymnasiet, Bildningen

Ämnen: ekonomi och juridik