Vatten

stor groda i handenInget vatten, inget liv. Varenda droppe går runt i ett evigt kretslopp. Vill du hålla vårt vatten rent? Vi kan hjälpas åt genom att följa tipsen nedan och ta hand om vårt vatten - vårt viktigaste livsmedel. 

Vattna på kvällen

Behöver du vattna din nylagda gräsmatta, trädgårdsodlingarna eller balkonglådan så gör det på kvällen. På dagen då det är varmt kan större delen av det vatten du häller på bara dunsta bort och det var väl inte tanken?

Barn målarBli en miljömedveten konstnär

Använd vattenbaserad teknik och färger utan kadmiumpigment. Du slipper miljöfarliga och hälsovådliga lösningsmedel som till exempel lacknafta och balsamterpentin. Det giftiga ämnet kadmium förekommer ofta i konstnärsfärger och är mycket skadligt för hälsan. När du målat klart så använd en trasa och torka ren penslar och händer så långt det är möjligt innan du tvättar dem. Tvättvätska och färgrester får inte hällas ut i avloppet utan är farligt avfall som ska lämnas in till Sjömansängs återvinningscentral.

Tvätta bilen i tvätthall

Tvätta bilen gör du miljösmartast i en tvätthall som har utbyggd rening av tvättvattnet.Tvättar du bilen hemma på gatan, garageuppfarten eller andra hårdgjorda ytor rinner tvättvattnet ner i dagvattensystemet och leds till vattendrag där växter och djur tar skada. Tvättvattnet kan innehålla bränsle- och oljerester, giftiga tungmetaller, tvättkemikalier och asfalt. Farligt både för naturen och oss.

Vita tabletter i en förpackning. Fotograf Carina OlofssonSopsortera i badrummet

Lämna in alla former av gamla och överblivna läkemedel till apoteket. Tabletter, flytande läkemedel och läkemedelsplåster ska tillbaks till apoteket så slipper läkemedelsrester komma ut i vatten och mark. Spolar du ner annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten försvåras avloppsreningsprocessen och dessutom kan ledningsnät, pumpar och annan teknisk utrustning förstöras. Ha en sopkorg i badrummet där du slänger våtservetter, tamponger och bindor, tops, bomullstussar, hår, tandtråd, kattsand med mera.

kille som soparStäda miljövänligt

Torka av golven med en torr mikrofibermopp som alternativ till dammsugaren ibland. Ättika biter bra på kalkfläckar och beläggningar i kök och badrum. Såpa fungerar till det mesta och ugnen blir ren och fin igen om såpan får verka en stund på låg värme. Blankaste fönstren får du om du tvättar dem med vatten och lite diskmedel. Efterskölj fönstren med vatten blandat med lite ättika och ta hjälp av en bra fönsterskrapa med ny och fräsch gummilist.

Släng fettrester i soporna

Häller du ut flytande fett i avloppet kyls det av på sin väg genom avloppsrören och stelnar till slut. Det blir en avlagring på avloppsrörets insida och till sist kan det bli helt stopp med översvämningar och annat som följd. Får du olja över när du friterar mat så häll det i en plastburk och släng i hushållssoporna. Blir det fett kvar i stekpannan så är det bra att torka ur det mesta med hushållspapper innan du diskar den. Fett hör inte hemma i avloppet!

Mynt och sedlar Foto:Enver MemicMinska dina VA-kostnader genom att:

• Duscha istället för att bada i badkar. Byt till snålspolande toaletter, kranar och duschmunstycken. Laga droppande kranar och rinnande toaletter.

• Diska och tvätta med full maskin.

• Tvätta bilen på tvättanläggningar.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image