Dricksvatten

Nästan en tiondel av världens befolkning saknar tillgång till rent vatten. 1993 instiftade FN Världsvattendagen för att få människor över hela världen att uppmärksamma vikten av att verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar.

Vi har mycket vatten i Sverige men det betyder inte att rent vatten är en självklarhet. Enkla handlingar i vardagen gör skillnad. Du kan bidra du till rena sjöar, vattendrag och hav!


Läs av din vattenmätare ofta

vattenmätare med räkneverk och id-nummerLäs av din vattenmätare gärna en gång i kvartalet och rapportera in på Mina sidor. Då kan vi fakturera dig för din faktiska förbrukning, det vill säga du får mer korrekta fakturor. Täta avläsningsintervaller gör dessutom att du snabbt kan se om din förbrukning ökar. En ökning kan vara en indikation på att du har en vattenläcka i fastigheten.

Klicka på fliken Mina sidor som finns i kolumnen till vänster eller följ denna länk.


Enskilt dricksvatten

Har du egen brunn, så kallat enskilt dricksvatten, är du själv ansvarig och får kontrollera din vattenkvalitét. Läs mer under rubriken Enskilt dricksvatten i kolumnen till vänster.

Vill du ha råd och mer information kan du läsa mer på kommunens webbplats eller vända dig direkt till kommunens miljöenhet. Kontaktinformation hittar du i kolumnen till höger.


Varmt och kallt kranvatten

Litet barn häller vatten från vattenkanna (Fotograf: Staffan Berggren Finspång)

Använd aldrig varmt kranvatten till dryck eller matlagning eftersom vattnet passerat både uppvärmning och ledningar vilket försämrar både kvalitet och smak. Speciellt känsliga för detta är små barnmagar så ta för vana att alltid använda kallt vatten.
Låt gärna kallvattenkranen få stå öppen en stund på morgonen för att skölja ur det vatten som stått stilla i ledningarna under natten.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image