Förebygg avloppsstopp

Det finns en hel del du kan göra för att förebygga ett avloppsstopp. Enkla, vardagliga rutiner som har stor betydelse för både ledningsnät, reningsprocesser och plånbok.

I köket

Vår livsstil är många gånger helt annorlunda idag än när många av våra bostäder byggdes. Till exempel är avloppssystemet i ett äldre hus i vissa fall inte dimensionerat att klara av vårt moderna vardagsliv. Att tömma kaffesump från espressobryggaren direkt i diskhon kan resultera i ett avloppsstopp. Det kan vara bra att tänka igenom hur vardagsrutinerna ser ut och anpassa detta efter hur bostaden är byggd.

Släng fett i hushållssoporna

Häller du ut flytande fett i avloppet kyls det av på sin väg genom avloppsrören där det stelnar. Till slut bildas avlagringar på avloppsrörets insida som leder till stopp och översvämningar.

Mat i stekpanna, fotograf Jennie Jansson.

Får du olja över när du friterar mat så häll det i en plastburk och släng i hushållssoporna. Blir det fett kvar i stekpannan, torka ur det mesta med hushållspapper innan du diskar den. Fettet kan energiåtervinnas och bli skön fjärrvärme i vårt värmeverk.

Barn målarI tvättstugan och hobbyrum

Kolla och håll rent rensfilter, hårfällor och liknande i din tvättmaskin och torktumlare. Och tänk på naturen, använd miljömärkt tvätt- och rengöringsmedel.

Är du konstnär så använd vattenbaserad teknik och färger utan det giftiga ämnet kadmium. Torka av penslar och händer ordentligt innan du tvättar dem. Tvättvätska och färgrester får inte hällas ut i avloppet utan är farligt avfall som ska lämnas in till Sjömansängs återvinningscentral.

Ha en sopkorg i badrum och toalett

toalettstol

Din toalett är ingen soptunna. Det är viktigt att tänka på vad du spolar ner om du vill förebygga avloppsstopp. 

Ha en sopkorg stående i badrummet så att du kan slänga våtservetter, pappersnäsdukar, bomullspinnar, bindor, tamponger, blöjor, kondomer, bomull, kattsand och annat badrumsavfall i den. På så sätt bidrar du till att vi kan rena ditt avloppsvatten mer effektivt.

Papper

Papper som har god hållfasthet även när det blir blött kallas våtstarkt papper. Hit hör till exempel hushållspapper, tvättservetter för barn och pappersnäsdukar. Slänger du våtstarkt papper i toaletten kan det orsaka stopp både inom fastigheten, i ledningsnät och pumpstationer. Toalettpapper är det enda papper som ska spolas ned eftersom det löses upp i små flagor när det blir vått medan en våtservett eller hushållspapper flyter omkring som ark och orsakar stopp i avloppsreningsverket. Det du spolar ned ska ha passerat kroppen först, förutom toapappret förstås!

Sandens förskolebarn leker med en grävskopa i sandlådanOm olyckan är framme

Vi ansvarar för ledningar som ligger i gator, vägar, på allmänna platser, samt fastigheternas servisledningar fram till fastighetens förbindelsepunkt. Förbindelsepunkten är själva ansvarsgränsen mellan oss och fastighetsägaren, och den är normalt belägen 0,3 m utanför tomtgräns. Fastighetsägaren ansvarar själv för de ledningar och andra VA-installationer som ligger på tomtmark innanför förbindelsepunkten.

Ett avloppsstopp kan bland annat bero på att något olämpligt spolats ned i avloppet inifrån huset. Det kan också vara stopp i vår huvudledning i gatan eller felaktigheter i servisledningen. I vissa fall hittar vi inväxande trädrötter, dåliga skarvar, svackor i ledningen eller krossade rör.

Råkar du som fastighetsägare ut för ett avloppsstopp eller översvämning via avloppet inom din tomtmark bör du:

  • kontakta rörentreprenör eller spolbil (se GulaSidorna).
    Tänk på att många gånger har avloppsrören olika dimension beroende på vart de är förlagda. Rör i kök är ofta inte lika grova som de i badrummet. Rådgör med rörentreprenören vilket tillvägagångssätt som är bäst.
  • eventuellt kontakta ditt försäkringsbolag

Är felet utanför tomtgränsen bör du rapportera in problemet genom att kontakta vår felanmälan.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image