Språk/Language

Lämna inte ut konto- och kreditkorts­­uppgifter om du får telefon­samtal!

Via telefon har flera invånare blivit uppmanade att lämna ut konto- och kreditkorts­uppgifter. Samtalen har kommit via telefonnummer som ser ut att tillhöra Finspångs kommun.

Handläggare på Finspångs kommun efterfrågar aldrig koder, konto- och kredit­korts­uppgifter via telefon.

Försök till bedrägeri

De samtal där invånare blivit uppringda av telefon­nummer som ser ut att tillhöra Finspångs kommun och där man blivit uppmanad att lämna ut sådana uppgifter har kontrollerats. Inga sådana samtal har ringts via kommunens växel. Dessa samtal har varit försök till telefon­bedrägerier där den som ringt upp har manipulerat telefonisystemet för att det ska se ut som ett nummer från Finspångs kommun.

Så skyddar du dig mot telefon­bedrägerier

  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på upp­maning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta informa­tion på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Kontakt

Roberth Dahl
Enhetschef
IT-avdelningen

0122-855 06
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång