Värdegrundsvecka!

Värdegrundsarbetet är centralt för en välfungerande skola och det är någonting vi ständigt arbetar med i den dagliga verksamheten. Under hela vecka 12 arbetar vi extra intensivt med värdegrundsarbetet då elevhälsan på skolan arrangerar "värdegrundsveckan".

Bergska gymnasiet har bjudit in föreläsare och författare för att belysa viktiga frågor som berör skolans värdegrund. Läs mer om föreläsningarna nedan.

Föreläsning om medmänsklighet

Författaren och föreläsaren Roz Aslanian med bakgrund i Finspång sparkar igång vår värdegrundsvecka med en gripande föreläsning om medmänsklighet mitt i tragedin. Roz berättar om sin flykt från förtrycket i Iran och upplevelsen av diskoteksbranden i Göteborg -98 då 63 unga som kom från 44 olika länder miste livet.

Föreläsning om maskulinitetsnormer

Under Kevlaret är en ideell organisation som vill få killar att känna sig tryggare i att uttrycka känslor, be om hjälp och stötta varandra. De kommer till oss på Bergska för att ge en föreläsning med utgångspunkt i just machokultur, maskulinitetsnormer och hur dessa kan kopplas till killars psykiska hälsa.

Under kevlaret tar under sin föreläsning om frågor som: Vad innebär det att vara kille idag? Varför tycks det fortfarande vara så svårt för killar att prata känslor? Varför skriker killar högst i klassrummen? Kan det vara machokulturens fel? Vad är förresten machokultur och hur mycket kan den egentligen påverka oss?

Föreläsning om nationella minoriteter

Alla elever i årskurs 1 bjuds in till en föreläsning om nationella minoriteter och deras historia av Tiina Mauritzell. Föreläsningen innefattar en kortfilm om samernas historia - "Som en främling i mitt eget land" samt en film om unga tornedalingars historia och situation idag. Sverigefinnarnas situation belyses också i en genomgång av Tiina Mauritzell med en presentation om det finska förvaltningsområdet och dess innebörd.

Mer information