Bygg- och anläggningsprogrammet

Vill du ha ett praktiskt arbete i framtiden? Vill du börja jobba direkt efter gymnasiet? Då är detta program något för dig. Just nu är det stor efterfrågan på arbetskraft inom byggbranschen!

Sverige bygger ut och behöver dig! Ta chansen till att skaffa dig ett framtidsjobb.

Utbildningen ger dig en bred kunskap inom husbyggnation. Utbildningen ger dig både praktiska och teoretiska kunskaper där du får testa på många olika moment och arbeta i byggprojekt.

Du lär dig hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt samt om branschens olika yrken och arbetsprocesser. I yrkesteorin lär du dig läsa ritningar, räkna och omvandla mått samt om egenskaper hos olika material.

Programmet passar dig som vill arbeta inom något av de många yrken som finns inom bygg- och anläggningsbranschen. Under första året får du pröva på att arbeta med bland annat snickeri, mureri, måleri, glasmästeri och betong.

Du kan fortsätta studera på yrkeshögskola och du har möjlighet att välja läsa kurser som ger dig grundläggande behörighet till högskolestudier.

Vårar inriktningar

  • Husbyggnad (lärlingsutbildning från årskurs 3)
  • Måleri (lärlingsutbildning från årskurs 2)

Husbyggnad

Inom denna inriktning kommer du lära dig alla moment inom husbyggnation och många kurser är inom ämnet byggnadsträ. Momenten i kurserna gör du både på skolan och ute på företag inom APL-tiden.

Under din APL, som står för arbetsförlagt lärande, får du möta yrkeskunniga människor som delar med sig av sina kunskaper och du skapar bra kontakter för framtiden.

I yrkesteorin lär du dig bland annat skyddsföreskrifter, yrkesräkning, mätteknik, grunderna i ritningsläsning och olika verktyg och material. Du läser kurs Entreprenörskap där du får kunskaper i att starta och driva ett företag.

Du har även möjlighet att fördjupa dig och välja till kurser inom betong. Inom betong kurserna får du arbeta med att armera, gjuta och efterbehandla betong.

Måleri

På måleriinriktningen får du lära dig att spackla, måla, hänga väv och tapet. Du lär dig om färger och om olika material samt var och hur man använder dom. Här ingår att blanda och nyansera färger. Väljer du byggnadsmåleri kommer du att måla fasader, fönster och betonggrunder. Du målar även lister, tak, snickerier och väggar.

Det finns också möjlighet til fördjupning med kurser inom golvläggning. Golvläggaren utför arbeten som till exempel att lägga mattor, plattor, trä- eller laminatgolv.

Inom detta område råder mycket liten konkurrens de närmaste åren, enligt prognos från SCB och Arbetsförmedlingen. Arbetet som byggnadsmålare upplevs av många som fritt och självständigt. Arbetsdagarna är sällan lika varandra och det är långt ifrån ett stillasittande jobb.

Programcirklar

Utifrån diagramen på bilderna kan du få en översikt kring hur många poäng du läser av olika ämnen på våra olika inriktningar och hur många poäng som är valbara. Programcirklarna är också bra att använda för att jämföra olika program med varandra.

Programfilm

Lärare berättar

Här berättar våra bygg- och anläggningslärare Göran och Ronny kort om vem som passar på Bygg- och anläggningsprogrammet.

Kontakt

Tangra Brussander
Rektor (BA, EK, NA, SA, LÄ)
Bergska gymnasiet, Bildningen

0122-856 74
tangra.brussander@finspang.se