Bygg- och anläggningsprogrammet

Vill du ha ett praktiskt arbete i framtiden? Vill du börja jobba direkt efter gymnasiet? Då är detta program något för dig. Just nu är det stor efterfrågan på arbetskraft inom byggbranschen!

Elever på bygg- och anläggningsprogrammet

Sverige bygger ut och behöver dig! Ta chansen till att skaffa dig ett framtidsjobb.

Utbildningen ger dig en bred kunskap inom husbyggnation. Utbildningen ger dig både praktiska och teoretiska kunskaper där du får testa på många olika moment och arbeta i byggprojekt.

Du lär dig hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt samt om branschens olika yrken och arbetsprocesser. I yrkesteorin lär du dig läsa ritningar, räkna och omvandla mått samt om egenskaper hos olika material.

Programmet passar dig som vill arbeta inom något av de många yrken som finns inom bygg- och anläggningsbranschen. Under första året får du pröva på att arbeta med bland annat snickeri, mureri, måleri, glasmästeri och betong.

Du kan fortsätta studera på yrkeshögskola och du har möjlighet att välja läsa kurser som ger dig grundläggande behörighet till högskolestudier.

Vår inriktning

  • Husbyggnad

Husbyggnad

Inom denna inriktning kommer du lära dig alla moment inom husbyggnation och många kurser är inom ämnet byggnadsträ. Momenten i kurserna gör du både på skolan och ute på företag inom APL-tiden.

Under din APL, som står för arbetsförlagt lärande, får du möta yrkeskunniga människor som delar med sig av sina kunskaper och du skapar bra kontakter för framtiden.

I yrkesteorin lär du dig bland annat skyddsföreskrifter, yrkesräkning, mätteknik, grunderna i ritningsläsning och olika verktyg och material. Du läser kurs Entreprenörskap där du får kunskaper i att starta och driva ett företag.

Du har även möjlighet att fördjupa dig och välja till kurser inom betong. Inom betong kurserna får du arbeta med att armera, gjuta och efterbehandla betong.

På Bergska gymnasiet använder vi oss av ArchiCAD som är ett av de populäraste CAD- verktygen som används för ritningar av många arkitektföretag.

Mer info

Bygg- och anläggningsprogrammet finns även inom lärlingsutbildningen med inriktning måleri.

Kontakt

Tangra Brussander
Rektor (BA, EK, NA, SA, LÄ)
Bergska gymnasiet, Bildningen

0122-856 74
bergska.gymnasiet@finspang.se