VVS- och fastighets­programmet

Vill du ha mycket praktik och möta yrkeskunniga i din utbildning? Vill du ha ett yrke med oändliga utvecklingsmöjligheter inom en framtidsbransch? Här är programmet för dig!

En utbildning som kräver mycket men också ger mycket

På VVS- och fastighetsprogrammet får du en bred utbildning som ger dig den kompetens som behövs ute på arbetsmarknaden. Programmet passar dig som vill arbeta inom områden där kunskaper om energi och miljö är viktiga. Du utbildar dig för yrken som fastighetsskötare, kylmontör, ventilationstekniker, VVS-montör med mera.

Du lär dig service, underhåll, installation, drift och produktion inom energiområdet. Du ska kunna hantera den utrustning som används för att värma upp fastigheter och andra lokaler och den som används för att kyla eller värma livsmedel med mera. VVS-inriktningen ger dig arbete inom byggbranschen där de flesta VVS-montörerna arbetar med nyinstallation vid byggen eller underhåll, service och reparation.

Eftersom att programmet är en lärlingsutbildning sker hälften av utbildningen ute i arbetslivet där du får jobba i ett arbetslag och prova på ditt framtida yrke. Du kan skaffa dig en grund- läggande högskolebehörighet genom att byta ut eller lägga till några kurser.

Våra inriktningar

  • Fastighetsteknik
  • VVS-teknik

Fastighetsteknik

Inom denna inriktning kan du utbilda dig inom ämnen som elektronik, fastighetsförvaltning och fastighetsservice för byggnader. Du lär dig hur man tar hand om fastigheter så att det uppstår så lite fel som möjligt och det ingår att kunna sköta värme och ventilation av fastigheterna.

Branschen kräver mer välutbildad personal i takt med att tekniken blir mer och mer avancerad. Det gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. Du lär dig läsa av mätare, ställa in utrustning och laga tvättmaskiner, byta säkringar och organisera städning. Även trädgårdsskötsel och kunskap om ekonomi ingår.

VVS-teknik

Söker du den här inriktningen får du en bred utbildning inom entreprenadteknik,VVS-svets- teknik, värmeteknik och sanitetsteknik. Du får kunskap om energianvändning, hur man konstruerar byggnader och drar rör för bästa möjliga effekt vid uppvärmning och ventilation.

Du lär dig dra rör och sammanfoga dem, koppla in armaturer och sanitetsporslin, installera pannor och värmepumpar m m.

Programcirkel

Utifrån diagramet på bilden kan du få en översikt kring hur många poäng du läser av olika ämnen och hur många poäng som är valbara. Programcirklarna är också bra att använda för att jämföra olika program med varandra.

Kontakt

Tangra Brussander
Rektor (BA, EK, NA, SA, LÄ)
Bergska gymnasiet, Bildningen

0122-856 74
bergska.gymnasiet@finspang.se