Språk/Language

Var med och håll Finspång rent!

Varje vår deltar Finspångs kommun i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. I år satsar vi på kampanjveckorna 17 och 18 (22 april till 5 maj). Var med och gör en insats för ett Rent Finspång, anmäl din förening, skolklass, arbetsplats eller dig själv till årets insats så får du material att plocka skräp med.

Anmälan för gratis skräpplockarmaterial

Från 6 februari 2019 är anmälningen öppen till Vi Håller Rent, anmäl er via länken nedan.

Skräpplockarmaterial

Alla anmälda förskolor, skolor och ungdomsföreningar får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och pedagogiskt material. I Finspångs kommun kommer vi distribuera materialet under veckorna 15 och 16. Deltagare får material genom att Finspångs Tekniska kör ut det till anmälda skolor och förskolor.

Kampanjperiod 22 april till 5 maj med ökat skräpfokus

Veckorna 17 och 18 (22 april till 5 maj) är kommunens kampanjperiod och du får gärna använda de veckorna som riktmärke när du och dina kollegor planerar era skräpplockaraktiviteter.

Skolor och förskolor får hjälp med hämtning

Behöver din skola eller förskola hjälp med hämtning av insamlat skräp är du välkommen att kontakta Ulf Karlsson på Sjömansängs återvinningscentral. Kontaktinformation hittar du i kolumnen till höger. Tänk på att boka hämtning i god tid – gärna när ni planerar skräpplockardatum, för att undvika dubbelbokningar.

Sortera återvinningsmaterial (papper, glasförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar), brännbart, metall samt icke brännbart för sig så långt det går. Övriga medverkande är välkomna att lämna sitt sorterade skräp på Sjömansängs ÅVC om möjlighet finns eller på närmaste återvinningsstation om det är förpackningar eller tidningar som skräpat ned.

"Vi Håller Rent i Finspång" är också ett bra tillfälle att lära dig mer om nedskräpning, återvinning och konsumtion. På Håll Sverige Rents webbplats finns mängder av information och material för nedladdning.

Plocka skräp med Skrappen

Skräpplockarappen Skrappen gör aktiviteten roligare och ger dig en möjlighet att registrera din skräpplockning så att du kan se hur stor skillnad vår gemensamma insats kan göra.

I Skrappen kan du

  • Skapa ett eget skräpplockarevenemang där vänner kan delta eller plocka själv i evenemanget "Spontanplock".
  • Delta i någon annans evenemang.
  • Registrera hur mycket skräp du har plockat.
  • Följa var på kartan var skräpet har plockats.

Så här gör du

  1. Ladda ner Skrappen
  2. Registrera ett nytt skräpplockarevenemang, eller anmäl dig till någon annans.
  3. Ut och plocka och prata skräp och registrera det du plockar i Skrappen.
  4. Det du har plockat registreras nu i evenemanget tillsammans med alla andra i evenemangets insatser.
  5. Nu har du bidragit till en bättre miljö! Tack! Och glöm inte att sprida till dina vänner att göra detsamma.

Fakta om Håll Sverige Rent

Stiftelsen Håll Sverige Rent är en ideell organisation som arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. De samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet. Arbetet finansieras av bidrag och projektmedel från företag och myndigheter samt genom insamling till 90-konto. Håll Sverige Rent är medlem i FRII och Svensk Insamlingskontroll.

Kontakt

Ulf Karlsson
Avfallstekniker
Finspångs Tekniska Verk AB

0122-851 95
ulf.karlsson@finspangstekniska.se

Sjömansängs Återvinningscentral, Finspång

Marika Sjödin
Naturvårdssamordnare
Samhällsplaneringsenheten

0122-850 64
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång