Detaljplanering
Kommunen får reglera användningen av mark- och vattenområden och bebyggelse i detaljplaner och områdesbestämmelser.

Inom kommunen kan användningen av mark- och vattenområden samt bebyggelse och byggnadsverk regleras med detaljplaner eller områdesbestämmelser. Både detaljplaner och områdesbestämmelser får rättsverkan. Den bedömning som görs i en detaljplan ger ramarna för prövningen av framtida bygglovsärenden. Därmed blir lovhanteringen enklare.
Kommunen kan använda en detaljplan för att pröva om ett område är lämpligt för bland annat bebyggelse. Det gäller till exempel både när det ska byggas nytt och när bebyggelse ska förändras eller bevaras. Detaljplanen ska redovisa allmänna platser, kvartersmark och vattenområden och gränserna för dessa.
En detaljplan gäller för ett begränsat markområde. Där regleras markens och byggnadernas användning, bebyggelsens placering, utformning med mera. Detaljplanen ger markägaren rätt att bygga enligt planen under den tid som planen gäller, den så kallade genomförandetiden.
Områdesbestämmelser kan skapas i begränsade områden där detaljplan saknas men där kommunen vill försäkra sig om att utvecklingen sker enligt översiktsplanen eller i enlighet med riksintressen.
Planbesked
Om du planerar att göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas eller förändras kan man begära ett planbesked av kommunen.
En begäran om planbesked ska vara skriftlig.
Kommunen ska genom ett planbesked ge svar på om ett planarbete kommer att påbörjas eller inte. Planbeskedet ska ges inom fyra månader från det att en fullständig ansökan kom in. Om beskedet är negativt så ska kommunen motivera varför.
Kommunen tar betalt för planbesked enligt gällande plan och bygglovstaxa.
Planprocessen
Planläggning med detaljplan syftar till att mark och vattenområden används till de ändamål området är mest lämpat för. Lämpligheten bedöms med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov. När kommunen tar fram en detaljplan görs det enligt en väl definierad process med syfte att säkra insyn för berörda, få fram ett bra beslutsunderlag som möjligt och att förankra förslaget.
Vid framtagande av en detaljplan kan kommunen välja mellan standard-, utökat- eller samordnat förfarande. Under vissa förutsättningar är det möjligt att tillämpa ett begränsat förfarande som endast innehåller ett kommunikationssteg. Om det är möjligt bör kommunen handlägga ett förslag till detaljplan med standardförfarandet.
Valet av förfarande utgår från förutsättningarna i det enskilda ärendet, och regleras av plan- och bygglagens femte kapitel.
Gällande detaljplaner
Information om gällande detaljplaner finns på nedanstående karta
Pågående detaljplaner
-
Bränntorp
Syftet med detaljplanen att modernisera planbestämmelserna Bränntorp.
-
Bönnernviken
Detaljplan för bostäder och äldreboende vid Bönnernviken (gamla lasarettsområdet)
-
Dalsberg
Syftet med detaljplanen är att skapa ett nytt bostadsområde, säkerställa mark för kolonilotter samt att göra det möjligt att anlägga en väg för att på ett mer lämpligt sätt trafikförsörja Johanneslund.
-
Grosvad 1:1 - bostäder
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsbebyggelse i korsningen Storhagsvägen - Grosvadsvägen.
-
Grosvad 1:2 - Arena Grosvad
Syftet med planarbetet är att möjliggöra för en multihall inom Arena Grosvad.
-
Grosvad 1:3
Planens syfte är att skapa ett bostadsområde med en varierad husproduktion med villor, radhus och flerbostadshus, samt säkerställa befintlig camping samt utvidgning av denna. Planen bedöms ge ett tillskott på ca 130 lägenheter/hushåll.
-
Hotellet 5
Planens syfte är att kunna framtidens behov genom en flexibel detaljplan med syfte att möjliggöra bostäder, verksamhetslokaler och kontor i ett centralt läge i Finspång tätort, samt att kombinera de värden som redan finns på platsen med utveckling anpassad till nya behov. Planen bedöms ge ett tillskott på ca 40 lägenheter.
-
Hårstorp 1:5 m fl
Syftet med planen är att tillskapa mer mark för verksamheter (industri).
-
Kolstad 2:50 m fl
Planens syfte är att skapa möjligheter för bostadsbebyggelse.
-
Kolstad 2:91
Planens syfte är att skapa möjligheter för bostadsbebyggelse på fastigheten Kolstad 2:91
-
Lillsjövägen
Planens syfte är att skapa ett bostadsområde med en varierad husproduktion med villor, radhus och flerbostadshus. Planen bedöms ge ett tillskott på ca 10-40 bostäder. I uppdraget ingår också att säkerställa en ny tillfart till fastigheten Doktorn 9.
-
Lotorp Tallgläntan
Bostäderna planeras i ett attraktivt läge i områden som är utpekade i översiktsplanen som LIS-område (landsbygd i strandnära läge), samt bostadsbebyggelse på lång sikt. Främst är byggnationen ämnad för villabebyggelse men det skapas en flexibel detaljplan där även radhus eller liknande är möjliga exploateringsval. I söder, vid den existerande grusplanen, planeras för en tätare exploatering där lägenheter eller kommunens verksamheter kan passa in.
-
Lämmenäs 1.32
Syftet med detaljplanen att säkerställa byggrätten för fastigheten Lämmenäs 1:32
-
Nyhem 2:74 m fl
Syftet med detaljplanen är att utöka byggrätten inom området.
-
Planprogram Nyhem
Nyhem har i översiktsplanen pekats ut som utvecklingsområde för framtida bebyggelse och service. Planprogrammet ska föreslå en struktur för området.
-
Rejmyre kyrkogård
Finspångs församling har behov av att kunna utveckla nuvarande kyrkogårdsverksamhet för Rejmyre kyrkogård. Planens syfte är att säkerställa tillgången på mark för begravningsändamål samt att tillskapa förråds- och personalbyggnader
-
Skäggebyvägen
Kommunen har behov av ytterligare mark för handel och lättare industriverksamhet. Förvaltningen se en möjlighet att komplettera småindustriområdet vid Skäggeby med verksamheter och handel längs den östra delen av Skäggebyvägen.
-
Stationsområdet
Syftet med detaljplanen är att inom planområdet tillskapa kvartersmark för att möjliggöra byggande av flerfamiljsbostäder liksom undersöka möjligheterna för kommunal och offentlig service.
-
Sunda/Högsätter
I detaljplaneuppdraget ingår bland annat att se över byggrätter och utreda om det finns möjlighet att tillskapa ytterligare bostadstomter.
-
Sundsvägen
Planens syfte är att skapa ett bostadsområde med en varierad husproduktion med villor, radhus och flerbostadshus. Planen bedöms ge ett tillskott på 60-100 lägenheter/hushåll.
-
Viggestorp 5:1 - väst
Syftet med planen är att tillskapa mer mark för verksamheter och handel i anslutning till förbifart Finspång.
-
Viggestorp 5:1 - öst
Syftet med planen är att tillskapa mer mark för verksamheter (industri).
-
Vistinge 6:24 m fl
Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten utveckla området med flerfamiljshus, vård-/ omsorgsboende och skola/ förskola.
-
Vistinge 6:4
Detaljplanens syfte är att undersöka möjligheterna för att utveckla Vistinge 6:4.
-
Västralundsvägen del av Hårstorp 1:1 m fl
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för befintliga verksamheter att expandera.
-
Östermalm 2:11 m fl
Syftet med detaljplanen är att säkerställa Fräsarevägen som lokalgata samt utöka byggrätten i området för bostadsfastigheterna så att byggrätten anpassas till byggrätten hos moderna enbostadshus.
Relaterad information
Kontakt
Marika Östemar
Planarkitekt
Samhällsplaneringsenheten
0122-852 90
kommun@finspang.se
Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång