Språk/Language

Kultur i skolan för grundsär-och träningsskolan

Här hittar du som undervisar elever i grundsär- och träningsskolan alla inplanerade föreställningar och aktiviteter inom ramen för Barnkulturgarantin och Skapande skola.

 


Teaterföreställning

It´s all too beautiful


En dramatisk ungdomspjäs om identitet, tejpade avgasrör, hälsa
och trans.

Plats: Kulturhuset
Längd: 45 minuter
Datum:
29/8 kl 9:00 och 13:00
30/8 kl 9:00 och 13:00

Aktiviteten är en del av Barnkulturgarantin

Läs mer om It´s all too beautiful och boka plats

Viktor ska plocka ihop för dagen och stänga bilverkstan just som en kund kommer in. Det är bästa vännen från när Viktor växte upp, Danne som alltid fanns där men som plötsligt flyttade under vårterminen i nian. Marie är en etablerad poet och hon skriver på en ny diktsamling, om hur det var att växa upp i en håla, i samhället som hon aldrig återvänt till, förrän nu. Hon har bestämt sig för söka upp sin bästis från barndomen. Det är första gången hon återvänder sedan hon flyttade, sedan hon slutade använda namnet Danne och kom ut som Marie. Föreställningen går via humor och smärta till ett möte mellan två vänner som har betytt mycket för varandra. Ingenting är enkelt. Men ingenting är omöjligt.

Föreställningen spelas i anslutning till Finspång Pride för elever i åk 7, 8, 9, förberedelseklass och grundsärskolan.

 

Musik med Gåspennan

Förra läsåret besökte Gåspennan alla elever i F, åk 1 och 3.
Nu är det dags för de elever som då gick i åk 2 och nu går i åk 3 att få träffa dem. De skolor som har åldersintegrerat F - åk 3 kommer att få en fördjupning av den workshop som de tidigare medverkat i. När alla skolor besökts kommer Gåspennan och eleverna genomföra en konstert på Kulturhuset.

Aktiviteten är en del av Skapande skola 19/20

Datum då Gåspennan besöker Finspångs skolor samt konserttillfällen på Kulturhuset

Följande datum har tilldelats respektive skola.
24/9 Hällesta, Grytgöl och Ljusfall
25/9 Brenäs och Rejmyre
26/9 Björke, Lotorp och Nyhem (inkl. grundsär)
2/10 Storängsskolan och Svälthagsskolan
24/10 Högalid och Viggestorp
12/11 Två konserttillfällen på Kulturhuset för alla skolor á 40 minuter
(Schema kommer senare)

Mejla kontaktuppgifter till berörda klasslärare till musik@gaspennan.com.
Gåspennan tar kontakt med klasslärarna inför besöket för att boka exakta tider.
Behöver ni komma i kontakt med dem så ring 0769-410923.

Landsortsskolorna bokar själva Hällesta buss till den 12/11 genom att ringa 0122-505 92 och uppge Annelie Egelin Tärning som referensnamn och Gåspennan som aktivitet.


Teaterföreställning med Teater Imba

Vår version av Robin Hood

Spelas på Kulturhuset/Galaxen


21/10 kl 9:00 och 13:00
22/10 kl 9:00 och 13:00
23/10 kl 9:00

Speltid: 40 minuter

Aktiviteten är en del av Barnkulturgarantin

Läs mer om Vår version av Robin Hood och boka plats

Räddaren i nöden som ger till de fattiga vad han tagit från de rika. En hjälte vars namn ekat genom tiderna och hans minst lika kända lilla vän som kanske inte är så liten. Följ denna heroiska berättelse som tar upp kampen mot Prins John och hans lilla vän som faktiskt är rätt liten. Sist men inte minst ska vi inte glömma den otroliga Marion som kanske är mer än bara ett kärleksintresse!
Välkommen till Teater Imbas humoristiska, solidariska, konstiga och annorlunda föreställning om mod, kärlek och medmänsklighet!

Landsortsskolorna bokar Hällesta buss 0122-50592 och anger Annelie Egelin Tärning som referensperson och Robin Hood som aktivitet.


Geodom med Visauliseringscenter


Träningsskolans elever besöker den ambulerande domen på Kulturhuset/Galaxen.
På den 6,5 meter breda, 360° kupolformade skärmen upplever de resor i universum och under ytan. Finns möjlighet för grundsärskolans elever att också komma.

Datum: 4/11 (tid bestäms med berörda lärare)
Plats: på Kulturhuset/Galaxen
Längd: En visning pågår c:a 30-45 min

Aktiviteten är en del av Skapande skola

Läs mer om filmerna som kan ses i geodomen

Domfilmer som man kan välja på

RYMDRESAN
Vad gör man egentligen i rymden? Hur känns det att vara viktlös? I Domfilmen Rymdresan får du följa med Christer på hans långa resa, från den dagen han blev antagen som ESA-astronaut fram till dess att han blev den första svensken i rymden. Detta varvas med nedslag i allt från rymdhistoria och fysik till rymdforskning och träning.

UNDER YTAN
Följ med under ytan ner i Östersjön och se vad som döljer sig i vårt innanhav. Baserat på de mätningar och undersökningar som Sjöfartsverket gjort kan vi nu mer detaljerat än någonsin se hur Östersjöns botten ser ut - bland annat visar vi vrak, minor, miljöförstöring och hur dagens mätmetoder används för att kartlägga botten.

KOSMOS
En resa i Kosmos är en interaktiv visning med presentatör som guidar besökaren på en fantastisk resa ut i universum. Med visualiseringsverktyget Uniview navigerar vi ut till avlägsna galaxer men passerar också våra kända planetgrannar i solsystemet och stjärnbilderna vi är vana att betrakta från jordytan.

ALLT VI ÄR
Allt vi är tar med dig på en hisnande resa genom det allra största och det allra minsta. Från vår hemplanet Jorden, genom stjärnor och galaxer, till den yttersta gränsen av universum och sedan ner till de allra minsta beståndsdelar mänskligheten känner till.


Julkonsert med Östgötamusiken med Ola Lager & Maria Olofsson

-hur många renkrafter har tomtens släde?


10/12 kl 9:00 och 10:15
11/12 kl 9:00 och 10:15

Speltid 45 min.

Aktiviteten är en del av Barnkulturgarantin

Läs mer om Julkonserten och boka plats

Som alltid vid den här tiden innan jul är det full fart i tomteverkstan med Östgötabandet och vi får höra många av våra mest kända och omtyckta julsånger tillsammans med Maria Olofsson & Ola Lager. Med tankar om miljön och klimatsmarta idéer tar våra tomtenissar hjälp av alla barnen för att till exempel ta reda på var alla renarna bor.

Landsortsskolor och skolor som ligger längre bort i centralort (gäller förskoleklasserna och åk 1) bokar själva Hällesta Buss genom att ringa 0122-50592 och uppge Annelie Egelin Tärning som referensperson och Julkonstert som aktivitet.

Kompletterande information

Kontakt

Annelie Egelin Tärning
Kultursamordnare - barn och unga
Kulturhuset

0122-855 05, 070-683 74 79
annelie.egelin-tarning@finspang.se

Bergslagsvägen 29, 612 30 Finspång