Språk/Language

3 000 barn och ungdomar håller Finspång rent

Just nu pågår kampanjen ”Skräpplockardagarna” där Finspångs kommun deltar med över 3000 anmälda barn och ungdomar.

Barn i rosa jacka, ansiktet är utanför bild. Barnet håller i en soppåse med texten "håll sverige rent".

Nu är det dags för årets skräpplockardagar i samarbete med Håll Sverige rent. Torsdag 28 april var det dags för elever på Svälthagsskolan i Finspång att göra en insats för närmiljön. 145 elever, från förskoleklass upp till årskurs 3, var med och plockade skräp. Eleverna på skolan hade förberett en sorteringsstation där man kunde tömma sina påsar.

Plast är förskräckligt

Barnen delades upp i olika mindre grupper tillsammans med politiker och medarbetare från Finspångs Tekniska Verk och Finspångs kommun. Medverkande politiker var Ulrika Jeansson (S), Hugo Andersson (C), Mikael Wallin (L) och Erik Mildh (M).

Mycket av det skräp som samlades ihop var plast, allt ifrån godispapper till påsar och andra plastföremål. Flera av barnen uttryckte att plasten är förskräcklig och inte hör hemma i naturen. Utöver plast hittades mycket pantburkar, en hel del brännbart, två däck, en rostig gammal stekpanna och mycket trä.

- Barnen har gjort en riktigt bra insats idag och tillsammans lyckades vi samla ihop 260 kg skräp, berättar Ulf Karlsson på Finspångs Tekniska. Det är kul att se barnens engagemang, de tycker det är både viktigt och roligt att plocka upp skräp från naturen, fortsätter Ulf Karlsson.

Tidigare år har Björke skola, Nyhemsskolan F-6 och särskolan, Rejmyre och Lotorps skola samlat in stora mängder skräp.

Bildäck, metallrör och trä/virke/pallkragar.

Positiv känsla

Även om barnen tillsammans med kommunens medarbetare och politiker lyckades samla in 260 kg skräp fanns en gemensam positiv känsla om att området var rent.

- Jag trodde vi skulle hitta mycket mer skräp än vad vi gjorde och vi fick alla en positiv känsla när vi gick runt för att leta – det var ändå ganska rent, berättar Ulrika Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

- Jag hoppas att just sådana här aktiviteter bidrar till kunskap och förståelse om varför det är viktigt att vi alla hjälps åt att hålla vår miljö fri från skräp – och att vi nästa år hittar ännu mindre skräp, fortsätter Ulrika Jeansson (S).

En ökning med 400 barn - nytt rekordår för Finspång

Under förra årets skräpplockardagar hade Finspång ett rekordår med 3200 barn och unga anmälda till att plocka skräp under skräpplockardagarna. I år toppar Finspång sitt eget rekord, och har i år över 3600 barn och unga anmälda.

- Att det fortsätter öka med barn och unga som anmäler sig genom våra förskolor, skolor och ungdomsföreningar är riktigt roligt och ett fint bevis på det engagemang som finns här i Finspång, avslutar Ulf Karlsson på Finspångs Tekniska.

Bild på politiker, från vänster,  Erik Mildh (M), Mikael Wallin (L), Ulrika Jeansson (S) och Hugo Andersson (C).

Finspångs kommuns verksamheter plockar skräp

Finspångs kommuns verksamheter inspireras av kommunens duktiga barn och unga och engagerar sig för ett renare Finspång. Bland annat har sju strateger och en prao-elev från sektor samhällsbyggnad varit ut och plockat skräp. Under en timme fylldes tre påsar.

”Oj vad mycket fimpar!” konstaterade gruppen som gick längs med strandkanten till Skutbosjön, samt intilliggande båtplats, och plockade skräp.

Utöver att det gav förståelse till problemet med nedskräpning fick de också en trevlig aktivitet tillsammans, med gemensam lunch och promenad.

Strateger från sektor samhällsbyggnad plockar skräp.

Bidra till en renare kommun

Vill du också bidra till mindre skräp i naturen och en renare kommun kan du till exempel plocka skräp på vägen hem från jobbet eller under promenaden. Varför inte utmana kollegorna eller kompisarna på vem som kan plocka mest skräp under några timmar?

Skräpet du hittar kan du lämna in på återvinningsstationen om det är förpackningar. Övrigt skräp kan lämnas på Sjömansängs återvinningscentral.

Kontakt

Ulf Karlsson
Projektledare
Finspångs Tekniska Verk AB

0122-851 95
ulf.karlsson@finspangstekniska.se

Sjömansängs Återvinningscentral, Finspång

Ulrika Jeansson (S)
Kommunalråd/ordförande
Kommunstyrelsen

072-725 65 10
ulrika.jeansson@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång