Finspångs kommun

Språk/Language

Hållbara måltider i kommunens verksamheter

Maten som serveras i Finspångs kommuns verksamheter ska hålla hög kvalitet med näringsrikt innehåll. En del i det arbetet är att göra våra måltider mer hållbara. Måltidschef Inger Tranquist berättar om några sätt som bidrar till hållbara måltider, både för plånboken och miljön.

I Finspångs kommuns måltidspolicy framgår det att den offentliga måltiden är en viktig fråga. I Finspångs kommun serveras ca 3800 måltider varje dag till barn, ungdomar och äldre och maten som serveras ska hålla hög kvalitet med näringsrikt innehåll. Som en del i detta arbete strävar Finspångs kommun efter att arbeta mer hållbart med maten som serveras i den kommunala verksamheten.

Måltidschef Inger Tranquist berättar om några sätt som bidrar till att måltiderna blir mer hållbara, både för plånboken och miljön.

Mätning av matsvinn

Finspångs kommuns mål är att kasta så lite mat som möjligt. Varje dag mäter skolor och förskolor hur mycket mat som skrapas av tallrikarna och de kök som har matsal skriver upp resultatet. Genom att visa för barnen hur mycket som faktiskt kastas och uppmuntra dem att ta flera små portioner, i stället för en stor, kan vi hjälpas åt att minska på matsvinnet.

Rester blir nya rätter

Precis som i ett privat hushåll så blir det ibland rester över efter måltiderna och våra medarbetare gör sitt bästa för att ta reda på den överblivna maten på ett bra sätt. Det som blir över ena dagen kan serveras som en alternativ rätt nästa dag, eller bli en del i en helt annan rätt. Till exempel kan överbliven tomatsoppa bli en bra ingrediens i ett bröd (som dessutom ger brödet en fin färg), en grönsakssoppa kan bli basen i goda vego-biffar och en gryta kan omvandlas till en god pastagratäng.

Närodlade grönsaker och måltidspedagogik

Våra kök har ett tätt samarbete med Torpet som drivs av arbetsmarknadsenheten på Finspångs kommun. Torpet odlar grönsaker som vår kökspersonal kan använda i matlagningen. Alla grönsaker är inte lika kända bland barnen och därför jobbar förskole- och skolköken även med måltidspedagogik. Det är ett sätt för barnen att lära känna nya smaker och uppleva grönsakernas olika färger och konsistenser. På många förskolor odlar barnen dessutom egna grönsaker i liten skala och det brukar vara extra uppskattat när de serveras på förskolan.

Frukt från medborgare

Under hösten 2022, när det fanns mycket äpplen i Finspångs trädgårdar, fick måltidsservice in en mängd fin frukt som kommunens medborgare skänkte. Det är vi oerhört tacksamma för! Frukten blev både äppelmos och mumsiga äppelkakor.

Mätning av klimatutsläpp per måltid

Att mäta koldioxidekvivalenter är ett sätt att mäta hur mycket klimatutsläpp en måltid leder till. Genom att ändra och fila på våra matsedlar och recept, använda en stor del närproducerade och svenska råvaror så kan vi hjälpa till att minska utsläppen av koldioxidekvivalenter. Till exempel använder vi mer fläskfärs från Östgötagris nu än tidigare och en dag i veckan serverar vi enbart vegetarisk mat.

Finspång är med och räddar maten!

Hos vår huvudgrossist (Martin & Servera) finns det en möjlighet att ”rädda mat”. Där kan vi beställa varor som har kort datum eller grönsaker som fått märkliga former till ett reducerat pris. Fullgoda livsmedel som annars skulle ha kastats, är ett sätt för oss att minska både på matsvinnet och utgifterna.

- Bara under 2022 har Finspångs kommun räddat över 1700 kilo mat, det känns väldigt bra! säger Inger Tranquist, måltidschef.

Relaterad information

Här kan du läsa mera om måltidsverksamheten i Finspångs kommun.

Kontakt

Inger Tranquist
Måltidschef
Sektor samhällsbyggnad, måltidsservice 1

0122-850 85
inger.tranquist@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Per-Ola Leck
Måltidschef
Sektor samhällsbyggnad, måltidsservice 2

0122-853 80
per-ola.leck@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång