Språk/Language

Höga temperaturer, torrt i markerna och ökad brandrisk

De höga temperaturerna leder till att det åter är torrt i markerna och brandrisken är stor, särskilt i de östra delarna av Östergötlands län.

Skogsbrand

Håll dig uppdaterad

Det är viktigt att du håller dig uppdaterad om eventuellt eldningsförbud på den plats du befinner dig. Information hittar du på din kommuns webbplats. Tänk på att du bär ansvaret om du startar en brand.

Hjälp till att minska risken för bränder

Du kan hjälpa till att minska risken för bränder genom att:

  • Använd fasta grillplatser, gasolgrill eller trädgårdsgrillar på ben. Var mycket försiktig med engångsgrillar. Se alltid till att du har vatten att släcka elden med.
  • Hitta alternativ till att elda eller grilla. Ta exempel att ta med en matsäck i stället på utflykten.
  • Släng aldrig cigarettfimpar i skog och mark.

Håll koll på brandrisken

Du tar enkelt reda på hur hög brandrisken är i appen Brandrisk Ute.

Om du upptäcker en brand i skog och mark, larma snabbt 112 och meddela position för branden. Information om eldningsförbud hittar du på Länsstyrelsens webbplats, din kommuns webbplats och på krisinformation.se

Påfrestande för hälsan

Perioder av höga temperaturer kan vara påfrestande på hälsan. Därför är det viktigt med förebyggande insatser särskilt för riskgrupper. Hos folkhälsomyndigheten finns information och vägledningar för privatpersoner och verksamheter, till exempel inom vård- och omsorg.

English

Due to currently warm weather and draught there is a high risk of fires in Östergötland. Each individual is responsible for ensuring a safe handling when starting a fire or a barbeque

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång