Språk/Language

Hög tid för att ansöka om bygglov

Våren börjar närma sig och det innebär även högsäsong för bygglovs­ansökningar. Kanske funderar du på att bygga nytt, bygga ut eller byta färg på ditt hus? Nu har vi förenklat informationen på vår webb­plats och lanserat en e-tjänst som hjälper dig att ta det första steget.

En  person sitter och anteckningar på en planritning.

Många tycker att det är svårt att veta vad som kräver bygglov och vad som räknas som anmälnings­pliktig åtgärd. Därför har vi tagit fram steg-för-steg-guider på vår webbplats, där du enkelt kan se vad ditt byggprojekt kräver. Vi har även listat de vanligaste frågorna kring bygglov och svarat på dem.

Skicka in din bygglovs­ansökan digitalt

Samtidigt som vi har förenklat och förbättrat vår information har vi även lanserat en e-tjänst, som nu gör det möjligt för dig att skicka in dina bygglovsärenden digitalt. Enklast följer du länken till e-tjänsten på sidan för bygglov på kommunens webbplats. Då kan du även ta del av värdefull information och ta reda på om ditt byggprojekt kräver ett bygglov eller om det kanske enbart är anmälnings­pliktigt.

E-tjänsten är det första steget mot en helt digital bygglovs­process och arbetet fortsätter nu med att effektivisera handläggningen så att vi kan erbjuda en snabbare hantering av inkommande bygglovs­ärenden.

I e-tjänsten kan du ansöka om:

  • Bygga nytt.
  • Bygga om och bygga till.
  • Markförändring.
  • Rivning.
  • Skyltar.
  • Ändra utseendet på en byggnad.
  • Anlägga parkeringsplatser.

Anmälningspliktiga åtgärder skickas tillsvidare in via blankett.

Att tänka på när du söker bygglov

Det är bra om du förbereder din ansökan. Kontrollera vilka bestämmelser som finns i ditt område, informera grannarna om det du ska göra och ta fram de handlingar som du ska bifoga i din ansökan.

När du ska ansöka om bygglov i e-tjänsten behöver du logga in med e-legitimation för att legitimera dig. Ska du söka bygglov för ett företag kommer du att fylla i företagets uppgifter, men du måste ändå logga in med din personliga e-legitimation för att det ska vara möjligt att signera ansökan. Om du saknar e-legitimation hjälper vi dig till information om hur du gör för att ansluta dig, men möjligheten att ansöka via blankett finns också kvar.

Kontakt

Byggfunktionens expedition

0122-850 00
bo-bygga@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Lina Rüdow
Bygg- och miljöchef
Bygg- och miljöenheten

lina.rudow@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång