Språk/Language

Klara av hushållsekonomin i coronavirustider

Coronaviruskrisen påverkar inte bara vår hälsa, den kan också påverka många människors privatekonomi. Budget- och skuldrådgivaren Helena Berg ger sina främsta tips för att hantera privatekonomin.

Hand som håller kreditkort

Coronaviruset och sjukdomen covid-19 bidrar till att många fler får en försämrad privatekonomi, på grund av till exempel permittering, varsel, eller sjukfrånvaro. Det kan ibland vara svårt att veta vad man bör prioritera för att kunna hantera sin hushållsekonomi i utsatta tider.

Finspångs kommuns budget- och skuldrådgivare, Helena Berg, har samlat sina främsta tips på för att hantera sin ekonomi. Du kan också vända dig till Helena för en personlig kontakt om du önskar hjälp med din ekonomi. Tillsammans hittar ni lösningar på dina ekonomiska problem.

Helenas tips för att klara av hushållsekonomin

Prioritera boendet

Om man exempelvis har blivit permitterad eller vet att det finns risk för det ska du framförallt prioritera dina boendekostnader. Se till att du klarar hyran om du bor i en hyresrätt, boendelånet om du bor i villa eller både hyran och boendelånet om du bor i en bostadsrätt.

- Har man väldigt höga boendelån kan man exempelvis diskutera med sin bank om man kan få amorteringsfrihet under en tid, tipsar Helena.

Prioritera även el

Utöver boendet är elen det du måste prioritera först. Det är svårt att leva utan el och därför viktigt att prioritera i din hushållsbudget.

Kontakta din mobil- och bredbandsleverantör

Idag är mobiltelefon- och bredbandsabonnemang viktiga för många. Om du har höga kostnader och/eller svårt att betala i tid kan du prata med dina leverantörer om möjlighet att sänka dina kostnader genom att till exempel byta abonnemangsform eller gå ner i prestanda.

Säg upp streamingtjänster och andra tjänster under begränsad tid

Idag är det väldigt vanligt att människor har musik- och filmabonnemang, så kallade streamingtjänster, eller andra tjänster med löpande utgifter. Om man har en väldigt ansträngd ekonomi kan det vara klokt att, åtminstone under en begränsad tid, säga upp eller pausa sina abonnemang och tjänster.

- Ibland kan man behöva gå ner i standard i livet för att klara av sina allra viktigaste kostnader som boende och el, säger Helena.

Se över dina utgifter, även om du inte har blivit permitterad

Även om man inte blivit permitterad så är det viktigt att se över sina utgifter för att se hur man ska klara sig om de eventuellt sker, eller om man tror att man kommer bli permitterad längre fram.

- Normalt har man eventuellt lite pengar på ett sparkonto, men det räcker sällan till tre hyror eller tre månaders boendekostnad. Det är därför det är så viktigt att börja se över sin ekonomi nu direkt, avslutar Helena.


Kontakt

Helena Berg
Budget- och skuldrådgivare
Försörjnings- och arbetsmarknadsenheten

0122-858 89, 076-695 77 66
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång