Språk/Language

Möjlighet till besök utomhus på äldreboenden

Finspångs kommuns äldreboenden ställer i ordning särskilda besöksplatser utomhus så att närstående äntligen kan träffas. Från måndag 22 juni blir detta möjligt.

äldre person sitter med kaffekopp i handen

Just nu pågår ett arbete med att iordningställa besöksplatser utomhus, vid kommunens äldreboenden, där anhöriga kommer att ha möjlighet att träffa den boende.

Det kommer inte vara ett vanligt besök, inga kramar, inte ta i hand eller gå armkrok på en promenad, utan ett besök med lite avstånd. Det råder fortfarande besöksförbud inomhus i kommunens äldreboenden och 2-metersregeln gäller.

Besöksplatserna anpassas för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation om ett avstånd på minst två meter. Det kommer även finnas handsprit som ska användas av besökare. Besöksplatserna kommer att saneras och spritas efter varje besök.

Bokning av besök

Besöksplatser utomhus kommer att öppna upp 22 juni och anhöriga måste boka sitt besök innan. Anhöriga ringer till respektive avdelning för att boka sitt besök.

Besökstiderna är måndag-fredag kl. 14-18 och besökstiden på plats är max 45 minuter. Då tiderna för besök är begränsade ser vi i första hand till att alla boende får ett besök i veckan.

Viktiga regler att följa

Besöksplatserna vid våra äldreboende ska bidra till att underlätta för alla som länge fått avstå från att träffa varandra. Samtidigt är det ytterst viktigt att förhindra smittspridningen och därför ska alla som besöker sina anhöriga följa dessa viktiga regler:

  • Ring till avdelningen och boka ditt besök. Max två besökare per gång.
  • Du måste vara helt frisk vid besöket och inte har några förkylningssymtom.
  • Tillträde till besöksplats sker endast utifrån, då besöksförbudet fortfarande råder inomhus och utomstående får under inga omständigheter passera genom boendet.
  • Håll minst två meters avstånd, hela tiden. Det betyder att man till exempel inte får kramas, ta i hand eller gå i armkrok. Du får heller inte gå iväg med den boende eller köra denne i rullstol.
  • Vid besöksplatsen finns det handdesinfektion och den ska användas innan och efter besöket.
  • Vill du överlämna något till den boende ska det ske innan eller efter besöket, direkt till vårdpersonalen och inte till den du besöker. Detta är viktigt för att minska smittspridningen.

Besök utifrån den boendes villkor

Våra medarbetare kommer att ta hänsyn till behoven inför varje enskilt besök så att mötena kan ske på tryggt och riskfritt sätt.

Om Finspångs kommun anser att behov finns kommer möjligheten till att träffas utomhus att avbrytas så länge som kommunen anser nödvändigt.

Nyheten publicerades 17 juni 2020, och uppdaterades senast 1 juli 2020.

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång