Språk/Language

Tillsammans bromsar vi smittan – checklista för företagare

Det blir en annorlunda sommar i år. Här hittar du som är företagare eller arrangör av verksamheter konkreta råd och rekommendationer som kan användas för att begränsa smittspridningen.

Man häller upp kaffe på café

Du som företagare, organisation eller arrangör av verksamheter är mycket viktig för att så många som möjligt ska kunna njuta av sommaren på ett säkert sätt. Vi vet att ni är många som anstränger er för att hantera riskerna kring covid-19 och att du som verksamhetsutövare tar ett stort ansvar för att vidta åtgärder som minskar spridningen av sjukdomen. För att underlätta det arbetet har svenska myndigheter sammanställt en checklista och information samt goda exempel på åtgärder.

Checklistan bygger på att du som aktör själv avgör hur din verksamhet påverkas och vad ni behöver göra för att begränsa smittspridningen. Många har redan gjort alla nödvändiga anpassningar. Då kan checklistan användas för att bocka av och kontrollera att ingenting har missats. 

Checklista för en säker sommar

Du som bedriver en verksamhet är ansvarig för att anpassa den så att du, dina medarbetare, besökare och kunder kan följa myndigheternas riktlinjer och råd.

Tänk på följande:

  • Gör en riskbedömning och ta fram åtgärder för att minska risken för smittspridning.
  • Ta fram instruktioner och rutiner samt utbilda din personal därefter.
  • Informera besökare och kunder om vad som gäller.
  • Se till att det inte uppstår trängsel.
  • Se till att det finns möjligheter att tvätta händerna med tvål och vatten eller tillhandahåll handsprit.
  • Säkerställ en lämplig nivå på städning av ytor och utrymmen som nyttjas mycket.

Alla vill semestra säkert – så här bidrar du till minskad trängsel

Covid-smittan sprids när människor kommer nära varandra. Flera aktörer har efterfrågat detaljerade riktlinjer för hur de ska utforma sin verksamhet för att begränsa smittspridningen. Den centrala principen är att folk ska kunna hålla avstånd och tvätta händerna. Fokusera därför på hur ni löser situationer där trängsel kan uppstå snarare än på att definiera hur många som får vistas i en viss lokal eller utrymme samtidigt.

Till exempel kan en butikslokal kan vara väldigt stor men det kan ändå bli trångt vid kassan. Med markeringar i golvet eller ett kölappssystem så blir det lättare för kunderna att hålla avståndet till varandra.

Informationsmaterial att använda

Besök gärna MSB:s särskilda sommarsida för företag, organisationer och arrangörer. Där hittar du goda exempel på hur en del aktörer har anpassat sin verksamhet utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Du hittar även länkar till nedladdningsbart informationsmaterial såsom affischer, gatupratare och bordsryttare, som ni kan använda i er verksamhet.

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång