Finspångs kommun

Språk/Language

Tiomila arrangeras i Finspång 2025

Den 3-4 maj 2025 är det dags för orienterings­­tävlingen Tiomila i Finspång. Tävlingscentrum kommer bli på Arena Grosvad, där två etapper avgjordes under O-ringen 2019.

Fotot visar personer utanför Finspångs kommuns kommunhus. Från vänster: Sofia Westerberg, OK Kolmården, kommunstyrelsens ordförande, Mats Annerfeldt (S), Björn Karlsson, OK Denseln samt Mats Rosander, Finspångs SOK.

Från vänster i bild: Sofia Westerberg, OK Kolmården, kommunstyrelsens ordförande, Mats Annerfeldt (S), Björn Karlsson, OK Denseln samt Mats Rosander, Finspångs SOK.

- Det här är en tävlingshelg som ger ett stort mervärde till Finspång som ort och som sätter Finspång på kartan. Att det är ett arrangemang som baseras på ideella krafter är helt fantastiskt. Nu ser vi fram emot att Finspångs fina förutsättningar med natur, kultur och näringsliv ger goda möjligheter att trivas i inför, under och efter 10Mila, säger Mats Annerfeldt, kommunstyrelsens ordförande.

Efter två års planering finns nu överenskommelser med kommunen och markägarna.

Tiomila är tillbaka i Finspång

Senast Tiomila arrangerades i Östergötland var 2012 och då på Kvarn utanför Borensberg. Två år tidigare, nämligen 2010, avgjordes tävlingen i Finspång och även då på Arena Grosvad.

Totalt beräknas att upp emot 10 000 deltagare och supportrar kommer att besöka Finspång under tävlingshelgen, som börjar redan under torsdagen 1 maj, med planerad Swedish League-tävling i Linköping.

- Det är fantastiskt att få hit ett så fint arrangemang till Finspång och ett kvitto på vilka krafter våra föreningar i Finspång har. Jag ser fram emot att tillsammans med förvaltningen se till att skapa förutsättningar för en orienteringshelg att minnas. Att ett så stort evenemang kommer till oss visar på kraften i Finspång och att vi har otroligt duktiga föreningar. Det gör mig stolt, säger Johan Persson, kommundirektör.

På fotot visas personer utanför Finspångs kommunhus. Från vänster i bild: Johan Persson, kommundirektör, Maria Samson, kommunikations, digitaliserings- och bibliotekschef samt kommunstyrelsens ordförande, Mats Annerfeldt (S).

Från vänster i bild: Johan Persson, kommundirektör, Maria Samson, kommunikations, digitaliserings- och bibliotekschef samt kommunstyrelsens ordförande, Mats Annerfeldt (S).

Stort engagemang och ideella krafter

Mellan 6 000 och 7 000 deltagare beräknas delta i de tre tävlingsklasserna och tävlingen kommer att bjuda på en terräng som är omväxlande, har högt orienteringsvärde och en arena som bjuder på högsta bekvämlighet.

- Tiomila är ett omtalat och stort evenemang dit världens bästa orienterare kommer att vara på plats. Så vi är oerhört glada för att kommunen tillsammans med markägarna Holmen skog och bröderna Fröbergs är så positivt inställda i att tillsammans skapa minnesvärda upplevelser i Finspång, avslutar Mats Rosander från tävlingsledningen.

Fakta om Tiomila (10Mila)

  • Tiomila är en av de mest prestigefyllda och största orienteringstävlingarna i världen, och startade för första gången 1945.
  • Under Tiomila deltar både erfarna orienterare och entusiaster från flera länder i lag mot varandra.
  • Tiomila består av flera delsträckor som pågår under ett dygn, och den sammanlagda tävlingssträckan är omkring tio mil lång.
  • Tävlingen genomförs i olika skogsmiljöer och terränger.
  • Tiomila är förutom tävlingen även en stor orienteringsfest där många orienterare, supportrar och åskådare samlas och skapar en festlig stämning under eventets dygn.

Kontakt

Mats Annerfeldt (S)
Kommunalråd/ordförande
Kommunstyrelsen

0122 - 859 72
mats.annerfeldt@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Johan Persson
Kommundirektör
Ledningsstaben

0122-859 86
johan.persson@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång