Språk/Language

Vad minns du av Finspångs Folkets Park?

I maj är det 70 år sedan Frank Sinatra sjöng i Folkets Park. I parken har många artister uppträtt och många finspångsbor roat sig. Har du själv några minnen eller bilder som du vill dela med dig av som rör Folkets Park?

Frank Sinatra uppträder på scenen i Finspångs folkets park.

Frank Sinatra på scenen i Finspångs Folkets park. Från tidningen Se, juni 1953.

"Sinatra glömde aldrig Finspång"

Kanske är Finspångs Folkets Park mest känt för den amerikanska artisten Frank Sinatras uppmärk­sammade uppträdande den 30 maj 1953.

Tidningsklipp från tidningen Se. Rubriken Fiaskot Frankie och bild på Frank Sinatra.

Frank Sinatra i tidningen Se, juni 1953, strax efter sitt uppträdande i Finspångs Folkets Park.

Endast 537 betalande besökare dök upp den regniga försommar­kvällen. Sinatra fick 6 000 kr betalt för sitt uppträdande och kvällen slutade med en förlust på omkring 1 620 kr (cirka 28 000 kr i dagens penningvärde). Tidningen Se skrev om ”Fiaskot Frankie” och 50 år senare gjorde SVT en dokumentär­film med titeln ”Frank Sinatra glömde aldrig Finspång”.

60 år med uppträdande och underhållning

Finspångs Folkets Park började uppföras 1912 och året efter byggdes teatern. Den kom så småning­om att rymma en publik på 700 sittande och 1 000 stående. Många är de artister som fram till början av 1970-talet uppträtt i parken. Sigge Fürst, Snoddas, Povel Ramel, Sickan Carlsson, och ja självklart Frank Sinatra, för att nämna några.

Entré till Folkets park. Svartvit bild med grindar och en kulle i bakgrunden.

Gamla entrén till Folkets park.

Uppmärksammas med konsert och utställning

-Nu vill vi uppmärksamma både parkens historia och att det var 70 år sedan Frank Sinatra var här. Det blir bland annat en utställning i Kulturhuset Finspång och en konsert lördag 3 juni med Köpings storband, berättar kulturutvecklare Karolina Bransell.

Ta chansen och berätta dina minnen

En del av utställningen kommer bestå av skivomslag och bilder. Men förhoppningsvis även av finspångsbornas minnen som också kommer sparas till eftervärlden i kommunarkivet.

-Vi vill gärna att finspångsborna skriver ner och berättar sina minnen från parken. Det kan till exempel vara ett speciellt uppträdande man minns eller kanske mötet med den första kärleken, säger Urban Larsson och Ulla-Karin Karlsson som jobbar i Finspångs kommunarkiv.

Ta chansen och berätta din historia! Du kan skriva den direkt i ett webbformlär eller ladda upp en färdig textfil (worddokument eller pdf-fil). Det finns även möjlighet att bifoga bilder.

Kontakt

Karolina Bransell
Kulturutvecklare
Kulturhuset

0122 - 850 58
karolina.bransell@finspang.se

Bergslagsvägen 29, 612 30 Finspång