Språk/Language

Vårens skräpplockardagar

Nu är det dags att anmäla sin förening, arbetsplats, skola eller förskola till de årliga skräpplockardagarna i vår. Förra året var Finspång bäst i landet och vann pris av Håll Sverige Rent!

Två barn lägger skräp i en plastpåse.

Anmälan för gratis skräpplockarmaterial

Anmälan för förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar som vill ha gratis skräpplockarmaterial från Håll Sverige Rent öppnar 31 januari 2020.

Kampanjperiod

I Finspångs kommun har vi en särskild kampanjperiod som är veckorna 18+19. Det går givetvis bra att plocka skräp även efter det men 15 maj stänger Håll Sverige Rents anmälan för de kostnadsfria påsarna.

Skräpplockarmaterial

Alla anmälda förskolor, skolor och ungdomsföreningar får kostnadsfritt Håll Sverige Rents skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och pedagogiskt material.

Förskolor och skolor i Finspångs kommun har också möjliget att kostnadsfritt beställa handskar via Finspångs Tekniska.

Skolor och förskolor får hjälp med hämtning

Behöver din skola eller förskola hjälp med hämtning av insamlat skräp är du välkommen att kontakta Ulf Karlsson på Sjömansängs återvinningscentral. Tänk på att boka hämtning i god tid – gärna när ni planerar skräpplockardatum, för att undvika dubbelbokningar.

Sortera återvinningsmaterial (papper, glasförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar), brännbart, metall samt icke brännbart för sig så långt det går. Övriga medverkande är välkomna att lämna sitt sorterade skräp på Sjömansängs ÅVC om möjlighet finns eller på närmaste återvinningsstation om det är förpackningar eller tidningar som skräpat ned.

Skräpplockardagarna är också ett bra tillfälle att lära dig mer om nedskräpning, återvinning och konsumtion. På Håll Sverige Rents webbplats finns mängder av information och material för nedladdning.

Plocka skräp med Skrappen

Skräpplockarappen Skrappen gör aktiviteten roligare och ger dig en möjlighet att registrera din skräpplockning så att du kan se hur stor skillnad vår gemensamma insats kan göra.

I Skrappen kan du

  • Skapa ett eget skräpplockarevenemang där vänner kan delta eller plocka själv i evenemanget "Spontanplock".
  • Delta i någon annans evenemang.
  • Registrera hur mycket skräp du har plockat.
  • Följa var på kartan var skräpet har plockats.

Så här gör du

  1. Ladda ner Skrappen
  2. Registrera ett nytt skräpplockarevenemang, eller anmäl dig till någon annans.
  3. Ut och plocka och prata skräp och registrera det du plockar i Skrappen.
  4. Det du har plockat registreras nu i evenemanget tillsammans med alla andra i evenemangets insatser.
  5. Nu har du bidragit till en bättre miljö! Tack! Och glöm inte att sprida till dina vänner att göra detsamma.

Fakta om Håll Sverige Rent

Stiftelsen Håll Sverige Rent är en ideell organisation som arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. De samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet. Arbetet finansieras av bidrag och projektmedel från företag och myndigheter samt genom insamling till 90-konto. Håll Sverige Rent är medlem i FRII och Svensk Insamlingskontroll.

Kontakt

Ulf Karlsson
Avfallstekniker
Finspångs Tekniska Verk AB

0122-851 95
ulf.karlsson@finspangstekniska.se

Sjömansängs Återvinningscentral, Finspång

Marika Sjödin
Naturvårdssamordnare
Samhällsplaneringsenheten

0122-850 64
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång