Språk/Language

Vildsvinsfärs och kafferep på offentliga måltidens dag

Den 15 oktober firades den offentliga måltidens dag, en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet lite extra.

I Finspång går olika verksamheter samman för att skapa en positiv helhetsupplevelse för både gamla och unga. På förskolor och skolor har det inte bara dekorerats och blåsts ballonger utan även rullats klimatsmarta bananchokladbollar som serverats till dessert.

I kommunens äldreboenden har det dukats upp till festliga gammeldags kafferep med hembakat fikabröd från tillagningsköken på Grosvad och i Rejmyre.

Dukat fikabord med vit duk och blomsterbroderi

Finspångs kommuns måltidschef, Inger Tranquist menar att hemligheten bakom det lyckade arrangemanget ligger i det fina samarbetet mellan verksamheterna och den gemensamma viljan att göra det bästa för kunden.
- Det är första gången som den här dagen uppmärksammas, måltidservice strävar alltid efter att öka andelen närproducerad och klimatsmart mat och det känns bra att våra hjärtefrågor kan lyftas lite extra runt ett vackert dukat bord.

Just närproducerat och klimatsmart är något som man tagit fasta på vid skördefesten i Hällestad, där de boende på Hällestadgården serverats vildsvinsfärsbiff från Östergötland, potatis, rotsaker glaserade i lokalt slungad honung, äppelgelé och trattkantarellsås med svamp från Hällestadskogen.
- Vi är stolta över att kunna erbjuda våra boende en så fin tillställning. Måltiden uppskattas dessutom extra mycket när man vet att många av grönsakerna är odlade i vårt eget växthus och att äppelpajen som serverades till dessert är gjord på äpplen som plockats här i trädgården säger Pia Asplind, enhetschef på Hällestadgården.

Äpplen i hink på marken

Offentliga måltidens dag

Kontakt

Inger Tranquist
Måltidschef
Måltidsservice

0122-850 85
inger.tranquist@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Pia Asplind
Enhetschef Hällestadgården
Sektor vård och omsorg

0122-858 54
pia.asplind@finspang.se

Örebrovägen 259 , 612 75 Hällestad