Krisberedskap
Samhällets krisberedskap kan beskrivas som förmågan att förebygga, motstå och hantera krissituationer. Syftet med svensk krisberedskap är att skydda befolkningens liv och hälsa, se till att samhället fungerar och att upprätthålla våra grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter.
I dag pratar man inom krisberedskap allt mer om samhällstörningar och oönskade händelser. Det beror på att det inte behöver inträffa någon dramatisk krissituation för att de vanliga bekvämligheterna som el och vatten ska bli påverkade. En samhällsstörning kan till exempel uppstå vid ett elavbrott som varar i flera dagar eller en stor vattenläcka som gör att många hem blir utan rent vatten. Men naturligtvis kan det också handla om väderhändelser som skyfall och stormar, antagonistiska handlingar eller viktiga IT-system som går ner, till exempel banker och kassasystem.
Sveriges krisberedskap
Den svenska krisberedskapen bygger på att alla tar ett gemensamt ansvar för vårt lands och för vår egen och våra anhörigas säkerhet. Det egna ansvaret innebär att du ska vara förberedd på att kunna hantera en svår situation och klara de omedelbara behov som kan uppstå. Alla medborgare har alltså ett personligt ansvar för sin egen och sina näras säkerhet. Om vi alla hjälps åt och ser till att vara förberedda kan samhällets resurser till en början framför allt användas för att hjälpa utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn.
Läs mer om krisberedskap
-
Ditt ansvar vid kriser och samhällsstörningar
Här har vi samlat tips på hur du kan förbereda dig och vad som kan vara bra att ha hemma.
-
Kampanjen 72 timmar
Under 2017 genomfördes informationskampanjen 72 timmar tillsammans med Norrköpings kommun. Vi ville öka medborgarnas krisberedskap och förståelsen för hur samhället fungerar i en kris eller samhällsstörning.
-
Kommunens ansvar vid kriser och samhällsstörningar
Om kommunens ansvar, krisledningsorganisation och viktigt meddelande till allmänheten
-
Värmebölja - höga temperaturer
Under sommaren kan de periodvis bli mycket varm i Sverige, så kallad värmebölja, som kan påverka hälsan och få andra följder. Här får du tips på hur du tar hand om dig och vad du ska tänka på.
Relaterad information
Kontakt
Nina Öberg
Beredskapssamordnare
Sektor samhällsbyggnad
0122-852 26
nina.oberg@finspang.se
Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång