Finspångs kommun

Språk/Language

Jobba som deltidsbrandman

Som deltidsbrandman, brandman i beredskap eller räddningspersonal i beredskap så har du vanligtvis en annan huvudarbetsgivare men kan rycka ut när larmet går. Du blir en viktig resurs i samhället och en tillgång i säkerhets­arbetet på ditt jobb.

Dagens brandman är mycket mer än vad den var förr. Förutom att vi ska ha fysiken för att klara av det klassiska brandmannayrket ska du även ha psyket för att möta folk som har mist hoppet, lugnet för att se lösningen i ett problem och snabbt kunna förmedla den samtidigt som du ska vara expert på samarbete.

Boende och arbetande i Finspångs tätort

Bor du och arbetar i tätorten och tycker att brandmansyrket är intressant kan du mycket väl passa som brandman i beredskap eller vara brandman på heltid. Som brandman i beredskap är du schemalagd på ett rullande fyraveckors-schema och ska kunna vara på Finspångs brandstation inom tio minuter när larmet går.

Om du är intresserad av att bli deltidsbrandman är du välkommen in till oss.
Ring och boka en tid.

Boende och arbetande i Finspångs ytterområden

Bor du och arbetar i kommunens västra eller östra del och tycker att brandmansyrket verkar intressant kan du mycket väl passa som första insatsperson. Som FiP är du schemalagd på rullande 4-veckors schema och har tillgång till en egen mindre brandbil.

Anställning och första utbildning

Blir du anställd som deltidsbrandman (brandman i beredskap) eller som första instatsperson (FiP) i våra ytterområden så utbildar vi dig för att klara de praktiska och teoretiska krav som ställs på dig.

Du går då en preparandutbildning under tre veckor i Finspång eller i Norrköping. Du får lära dig den lagstiftning som styr vår verksamhet och teorier om brand och olyckor. Därefter omsätter du kunskaperna i praktiska övningar, till exempel att släcka brand och att hantera trafikolyckor.

Anställningsform och ersättning

Du anställs enligt avtalet RiB 22. Du får en fast ersättning per beredskapsvecka. Utöver det får du timersättning för utryckning och övningar samt ersättning för fysträning (två arbetstimmar/månad).
Alla som arbetar som deltidsbrandmän deltar i en längre lördagsövning varje vår och höst. Ersättning ges också för tiden du utbildar dig.

Läs mer om hur det är att arbeta som brandman i beredskap på webbplatsen för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

Övning för nya deltidsbrandmän 24 oktober 2018.

Så blir du deltidsbrandman

 

Anställningskrav:

  1. Du ska ha fyllt 18 år
  2. Du har körkort
  3. Du har kontrollerat med din ordinarie arbetsgivare att det är okej att du har beredskapsveckor. Mer information till arbetsgivaren finner du bland länkarna
  4. Du behöver kunna kvittera larmet
  5. i bilen inom 90 sekunder om du är FiP på ytterstation
  6. på huvudstationen inom 10 minuter om du är deltidsbrandman i centrum
  7. Du är frisk och har god kondition.
  8. Skriv ett personlig brev och skicka via e-post märkt:
    deltidsbrandman till raddningstjansten@finspang.se

Kontakt

Peter Kindblom
Räddningschef
Räddningstjänsten

0122-850 78
raddningstjansten@finspang.se

Skäggebyvägen 43, 612 43 Finspång

Kontakt för simtest

Arena Grosvad Actic

085-192 11 00
kundsupport@actic.se

Grosvadsvägen 5, 612 41 Finspång