Livsmedelshantering

Blandad frukt, foto Hedda RundgrenI enlighet med livsmedelslagstiftningen kontrollerar miljöenheten att livsmedelsanläggningarna i kommunen har bra förutsättningar för att säkerställa en god kvalitet på konsumenternas livsmedel.

Det är vi som har tillsynen över bland annat butiken där du handlar din mat och restaurangen där du kan äta din lunch och middag.

Vi kontrollerar att maten som serveras hanteras på ett bra sätt, att vattnet du dricker är kvalitetssäkrat och att livsmedlen uppfyller föreskriven standard. Det vill säga att du får det du betalar för i mataffären och i restaurangen. 
Det är dock alltid restaurangen eller livsmedelsaffären som har ansvaret för livsmedlens kvalitet.  

Hantering av livsmedel

Om du planerar att börja med hantering av livsmedel (för annat än enskilt hushåll) i vår kommun är det bra att i god tid kontakta oss på miljöenheten. Under rubriken Livsmedelsanläggning får du mer information om yrkesmässig hantering av livsmedel. Du kan också gå in på livsmedelsverkets webbsida. Se under rubriken Mer information till höger. 

Miljösmarta matval

Livsmedelsverket har i samarbete med Naturvårdsverket, som första myndighet i Europa, tagit fram förslag till råd som utöver hälsoaspekter också tar hänsyn till matens klimat- och miljöpåverkan.

Läs mer om miljösmarta matval på Livsmedelsverkets webbplats

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image