Pågående projekt

Kulturhuset driver projekt i syfte att utveckla och förmedla kultur på olika sätt inom bland annat konst och scenkonst . Vi arbetar också med att skapa möjlighet för ungdomar att driva egna aktiviteter på Kultur­huset.

Konstarkivet I Finspångs kommun

Kommunens konstsamling

Finspångs kommun äger ca 1 100 konstverk. Det är framförallt litografier och målningar, men även skulpturer och konsthantverk. 2018 påbörjades en total inventering av konsten som var klar 2019. Arbetet pågår nu fortlöpande och innebär insamling av data kring varje konstverk som läggs in i en databas och kontroller av att alla verk hänger kvar. Konstverken återfinns på kontor, äldreboenden, skolor och offentliga kommunala lokaler.

Kulturhuset kommer med jämna mellanrum att visa upp verk ur samlingen med olika valda teman. Under hösten 2022 kommer ett antal verk från 60-talet att visas under temat Glimtar ur konstsamlingen i Galleriet.

Industriarvsrundan

Östergötlands industriarvsrunda är ett samarbete mellan Finspångs, Motalas, Norrköpings, Åtvidabergs och Valdemarsviks kommun. Region Östergötland är medfinansiär.

Den 3-4 september 2022 går årets runda av stapeln och Finspångs aktör i år är Finspångs turbinhistoriska museum.

Läs mer om Industriarvsrundan

Nya ögon på Östergötlands industriarv


I historieböckerna kan vi läsa mycket om den svenska industrins produkter, men inte lika
mycket om människorna som arbetade i fabrikerna. På flera av orterna i Östergötland
har industrin drivit platsens utveckling och människorna som arbetade i fabrikerna har format platserna där de arbetat och bott. Där har smeder, svarvare, gruvarbetare, textilarbetare, vävare och plåtslagare levt och verkat. Industriarvsrundan lyfter deras historier.
Tillsammans lyfter vi fram platsernas industriarv från nya vinklar och breddar bilden av det förflutna. Håll utkik i evenemangskalendern!

Lokalproducerat Ung

Kulturhuset samarbetar med Finspångs konstförening där unga mellan 13-22 kan få ställa ut hos konstföreningen.

Lokalproducerat Ung

En konstutställning för dig mellan 13-22 år. 5-6 november & 12-13 november. Är du ung och gillar att skapa? Nu kan du ställa ut i konstföreningens galleri på Bergska skolan! I samband med konstrundan ‘Hitta hem’ i Finspång visar Finspångs konstförening utställningen “Lokalproducerat Ung” - en konstutställning för dig mellan 13-22 år. Enbart fantasin sätter gränserna till vad du kan skapa. Måla, skulptera eller sy. Alla tekniker är välkomna.

Anmäl ditt intresse till stefan.carlsson@finspang.se eller stenkullen.36@gmail.com senast den 16 oktober eller prata med din bildlärare om du går på en av Finspångs skolor.

Inlämning på A1 Bergska skolan den 31 oktober kl. 17-18.

Välkommen att vara med!

Hitta hem

En konst- och kulturrunda i Finspång som går av stapeln vid Allhelgonahelgen varje år.

Kontakt

Håkan Forsberg
Kulturchef

0122-855 25
hakan.forsberg@finspang.se

Kulturhuset, Bergslagsvägen 29, 612 80 Finspång

Karolina Bransell
Kulturutvecklare
Kulturhuset

0122 - 850 58
karolina.bransell@finspang.se

Bergslagsvägen 29, 612 30 Finspång