Finspångs kommun

Pågående projekt

Kulturhuset driver projekt i syfte att utveckla och förmedla kultur på olika sätt inom bland annat konst och scenkonst . Vi arbetar också med att skapa möjlighet för ungdomar att driva egna aktiviteter på Kultur­huset.

Konstarkivet I Finspångs kommun

Kommunens konstsamling

Finspångs kommun äger ca 1 100 konstverk. Det är framförallt litografier och målningar, men även skulpturer och konsthantverk. 2018 påbörjades en total inventering av konsten som var klar 2019. Arbetet pågår nu fortlöpande och innebär insamling av data kring varje konstverk som läggs in i en databas och kontroller av att alla verk hänger kvar. Konstverken återfinns på kontor, äldreboenden, skolor och offentliga kommunala lokaler.

Kulturhuset kommer med jämna mellanrum att visa upp verk ur samlingen med olika valda teman. Under våren 2023 kommer ett antal verk att visas i Galleriet under temat "Glimtar ur konstsamlingen: Landskap från norr till söder".

Industriarvsrundan

Industriarvsrundan arrangeras första helgen i september varje år och är ett samarbete mellan Finspång, Motala, Vadstena, Åtvidaberg och Valdemarsvik. Region Östergötland är medfinansiär.

Den 3-4 september 2022 gick senaste rundan av stapeln och Finspångs aktör var Finspångs turbinhistoriska museum. Nästa runda blir den 2-3 september 2023 och även då kommer Finspångs turbinhistoriska museum att vara värd.

Läs mer om Industriarvsrundan

Nya ögon på Östergötlands industriarv


I historieböckerna kan vi läsa mycket om den svenska industrins produkter, men inte lika
mycket om människorna som arbetade i fabrikerna. På flera av orterna i Östergötland
har industrin drivit platsens utveckling och människorna som arbetade i fabrikerna har format platserna där de arbetat och bott. Där har smeder, svarvare, gruvarbetare, textilarbetare, vävare och plåtslagare levt och verkat. Industriarvsrundan lyfter deras historier.
Tillsammans lyfter vi fram platsernas industriarv från nya vinklar och breddar bilden av det förflutna. Håll utkik i evenemangskalendern!

Hitta hem

En konst- och kulturrunda i Finspång som går av stapeln vid Allhelgonahelgen varje år och 2022 började vi med en samlingsutställning med alla deltagare inför rundan.

Kontakt

Håkan Forsberg
Kulturchef

0122-855 25
hakan.forsberg@finspang.se

Kulturhuset, Bergslagsvägen 29, 612 80 Finspång

Karolina Bransell
Kulturutvecklare
Kulturhuset

0122 - 850 58
karolina.bransell@finspang.se

Bergslagsvägen 29, 612 30 Finspång