Språk/Language

Konst

Kulturhuset Finspång har i uppdrag att arbeta med kommunens konstsamling, offentliga gestaltningsuppdrag samt producera utställningar.

Finspångs kommuns konstsamling

Finspångs kommun äger och förvaltar konstverk både inomhus och utomhus i offentliga miljöer. Samlingen uppgår till cirka 1000 verk och består av både platsspecifik konst som finns på bland annat på torg och i parker samt inköpt konst som hänger i lokaler där kommunen bedriver verksamhet såsom äldreboenden, skolor och på kontor.

Konstverk av Albin Amelin

© Albin Amelin/Bildupphovsrätt 2019

Enprocentsregeln

Enprocentsregeln innebär att kommunen ska avsätta en procent av kostnaden för byggprojekt till konstnärlig gestaltning. Det senaste projektet genomfördes av konstnären Jonathan Josefsson som kallar sig Ollio och gjordes på Bergska skolan. Det kommer att invigas den 25 april 2020.

Utställningar

Kulturhuset hyr in och producerar egna utställningar. Under sommarmånaderna visas utställningar i Engelska magasinet i Rejmyre. 2018 fanns det möjlighet att se glimtar från Finspångs kommuns konstsamling och 2019 visades Minnestrådar som ett samarbete med Östergötlands museum.

På Kulturhuset finns ett galleri och under 2019 återupptogs utställningsverksamheten.

Under våren 2020 planeras en konstutställning med de konstnärer som gjort nya offentliga konstverk i kommunen. Mer information kommer inom kort!

Relaterad information

På vår turismsida finner du sevärdheter, konst och museer.

Kontakt

Karolina Bransell
Kultursamordnare - vuxenkultur
Kulturhuset

072-519 27 56
karolina.bransell@finspang.se

Bergslagsvägen 29, 612 30 Finspång