Språk/Language

Guidningar och informations­­­stigar

Årligen arrangerar Finspångs kommun guidningar där du har möjlighet att delta. Dessutom finns det ett utbud av digitala guider att ta del av.

Naturguidning i Strussjöskogens naturreservat.

Aktuella guidningar annonseras i början av året och finns bland annat på Finspångs turismwebb. De flesta guidningarna är kostnadsfria, I annat fall framgår detta och hur man bokar biljett.

Konstvandring

Följ med på en konstvandring där kulturutvecklare Karolina Bransell berättar om de offentliga konstverken som finns i centrala Finspång. Konstvandringen finns i två olika längder:

  • Långa rundan tar ungefär 1,5 timma och är cirka fyra kilometer km lång.
  • Korta rundan tar ungefär 45 minuter och är cirka en kilometer lång.

Startplats: Kulturhusets foajé

Fri entré, men föranmälan till karolina.bransell@finspang.se eller 072-519 27 56 (samtal eller sms). 
Begränsat antal platser.

Aktuella dagar och tider hittar du i kommunens evenemangskalender.

Följ med på en gatunamnsvandring i centrala Finspång och lyssna till historien om dem som gett namn åt våra gator. För vilka var egentligen Jonas Wenström, Mathias Kagg och Lina Gauffin? Dessutom mer kända Finspångsprofiler som Aurora Taube, Carl Ekman och Pehr Hörberg.

Startplats: Kulturhusets foajé

Fri entré, men föranmälan till lisa.aro-lindh@finspang.se eller 0722-110 105 (samtal eller sms). Begränsat antal platser!

Guidad dansvandring vid Häfla hammarsmedja

Tillsammans med guiden vill jazzdanskollektivet M Art Lab synliggöra Häfla Hammarsmedja och arbetet som gjorts här, dess förutsättningar, material, mekanik och det nära livet. Du som är publik går en guidad tur runt smedjan som innehåller berättelser i både talad och dansad form på utvalda platser.

Fredag 2 juli 16:00
Lördag 3 juli 10:00
Lördag 3 juli 13:00
Lördag 3 juli 16:00

Biljetter: Vuxna 120 kr, upp till 18 år 50 kr på www.tickster.com eller Kulturhuset Finspång på 0122-853 00. Biljetter släpps under våren!

Audioguider

Lyssna på våra audioguider och lär dig mer om historia, natur och kultur.

En audioguide är en samling med ljudklipp som finns att lyssna på med hjälp av telefonen. Finspångs kommun har tre olika audioguider som lyfter fram Rejmyre, Trollkäringeskogen och Bönnernskogen. Ljudklippen finns att lyssna på, på plats i appen OnSpotStory, men även på deras hemsida.

Rejmyre

I de djupa skogarna, bland de många vackra sjöarna ligger Rejmyre, en ort som är mest känd för sitt glasbruk som grundades redan 1810. Lyssna till berättelsen om hur freden med Ryssland 1809 gjorde att ett glasbruk hamnade just här och hur ohjälpsamma bönder, billig sand och en nästan sprängd skorsten påverkat Rejmyres historia.

Trollkäringeskogen

Skogen i Flasbjörke norr om Finspång ruvar på hemska minnen! Efter den största häxprocessen någonsin avrättades här år 1617, nio kvinnor som beskylldes för att vara häxor. Följ med på en spännande vandring och upplev stämningar från en av de mörkaste tiderna i vår svenska historia!

Bönnernskogen

Intill sjön Bönnern i centralortens nordvästra del finns en vacker skog och badplats. Från början av 2021 kommer det att finnas en tillgänglighetsanpassad naturstig längs med vattnet fram till badplatsen. Förutom fysiska skyltar kommer det även att finnas en audioguide på svenska, engelska och arabiska.

Naturguidningar

Årligen arrangerar Finspångs kommun naturguidningar, ofta i samverkan med ideella föreningar. Datum för guidningarna annonseras vanligen i mars/april i bland annat kommunens evenemangskalender. Sök på "naturguidning".

Naturguidning Hjälmstorpenäs naturreservat 2019-09-08.

Informations- och naturstigar

Naturstigar är ett roligt och småäventyligt sätt att lära sig mer om vårt djur- och naturliv och passar för både unga och äldre äventyrare.

Naturstig Vibjörnsparken

I Vibjörnsparken finns en naturstig med informationskyltar och tillhörande holkar och snidade djur av trä. En alternativ stig finns för en del av sträckan för den äventyrlige. Naturstigen startar vid lekplatsen i Vibjörnsparken.

Historisk promenadslinga

I Bruksparken och Slottsparken med omnejd finns en informationsstig som berättar om historiska platser och byggnader.

Bönnernskogen

I Bönnerskogen finns en tillgänglighetsanpassad naturstig. Stigen är cirka 300 meter lång med jämnt underlag och det finns flera bänkar längs med stigen. Naturstigen ligger mellan Sergels väg och Bönnerns bad- och grillplats. Naturstigen i Bönnernskogen är en upplevelse för flera sinnen. Stigen har taktila, naturinspirerade informationsskyltar och all information som går att se, går också att lyssna på via vår audioguide.

Tillgänglighetsanpassad naturstig i Bönnernskogen. Sattes upp 2021.

Kontakt

Matilda Hagstam
Naturvårdssamordnare
Samhällsplaneringsenheten

0122-853 24
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Karolina Bransell
Kulturutvecklare
Kulturhuset

0122 - 850 58
karolina.bransell@finspang.se

Bergslagsvägen 29, 612 30 Finspång