Språk/Language

Guidningar och informationsstigar

Årligen arrangerar Finspångs kommun guidningar där du har möjlighet att delta. Dessutom finns det ett utbud av digitala guider att ta del av.

Naturguidning i Strussjöskogens naturreservat.

Aktuella guidningar annonseras i början av året och finns bland annat på Finspångs turismwebb.

De flesta guidningarna är kostnadsfria, I annat fall framgår detta och hur man bokar biljett.

Konstvandring

Varje år arrangeras konstvandring vid flera tillfällen där en guide berättar om de offentliga konstverken som finns i centrala Finspång. Datum för guidningarna släpps i början av varje termin. Konstvandringen finns i två olika längder där den långa rundan tar cirka 1,5 timme och är cirka 4 km lång och den korta rundan tar cirka 45 minuter och är cirka 1 km lång.

Startplats: Kulturhusets foajé

Fri entré, men föranmälan till karolina.bransell@finspang.se eller 0725-192 756 (samtal eller sms). 
Begränsat antal platser.

Statyn arbetaregestalt av Dahlström. Invigdes i augusti år 1968. Skulpturen står i dag i Bruksparken i centrala Finspång.

Audioguider

Lyssna på våra audioguider och lär dig mer om historia, natur och kultur.

En audioguide är en samling med ljudklipp som finns att lyssna på med hjälp av telefonen. Finspångs kommun har tre olika audioguider som lyfter fram Rejmyre, Trollkäringeskogen och Bönnernskogen. Ljudklippen finns att lyssna på, på plats i appen OnSpotStory, men även på deras hemsida.

Rejmyre

I de djupa skogarna, bland de många vackra sjöarna ligger Rejmyre, en ort som är mest känd för sitt glasbruk som grundades redan 1810. Lyssna till berättelsen om hur freden med Ryssland 1809 gjorde att ett glasbruk hamnade just här och hur ohjälpsamma bönder, billig sand och en nästan sprängd skorsten påverkat Rejmyres historia.

Trollkäringeskogen

Skogen i Flasbjörke norr om Finspång ruvar på hemska minnen! Efter den största häxprocessen någonsin avrättades här år 1617, nio kvinnor som beskylldes för att vara häxor. Följ med på en spännande vandring och upplev stämningar från en av de mörkaste tiderna i vår svenska historia!

Bönnernskogen

Intill sjön Bönnern i centralortens nordvästra del finns en vacker skog och badplats. Från början av 2021 kommer det att finnas en tillgänglighetsanpassad naturstig längs med vattnet fram till badplatsen. Förutom fysiska skyltar kommer det även att finnas en audioguide på svenska, engelska och arabiska.

Naturguidningar

Årligen arrangerar Finspångs kommun naturguidningar, ofta i samverkan med exempelvis ideella föreningar. Datum för guidningarna annonseras vanligen i mars/april i bland annat kommunens evenemangskalender.

Naturguidning Hjälmstorpenäs naturreservat 2019-09-08.

Informationsstigar

Naturstig Vibjörnsparken

I Vibjörnsparken finns en naturstig med informationskyltar och tillhörande holkar och snidade djur av trä. En alternativ stig finns för en del av sträckan för den äventyrlige.

Historisk promenadslinga

I Bruksparken och Slottsparken med omnejd finns en informationsstig som berättar om historiska platser och byggnader.

Naturstigen i Vibjörnsparken.

Angående Covid-19

För att undvika spridning av Covid-19 följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Detta innebär bland annat att vi håller avstånd till varandra och att den som är sjuk stannar hemma. Det kan även vara så att guidningar blir inställda med kort varsel, kontrollera därför att guidningen blir av 1-2 dagar innan. Om guidningen är inställd finns information på denna sida.

Relaterad information

Kontakt

Marika Sjödin
Naturvårdssamordnare
Samhällsplaneringsenheten

0122-850 64
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Karolina Bransell
Kulturutvecklare
Kulturhuset

0122 - 850 58
karolina.bransell@finspang.se

Bergslagsvägen 29, 612 30 Finspång