Skridskoåkning
I Finspångs kommun finns flera möjligheter att åka skridskor under vintersäsongen - både inomhus och utomhus.

Allmänhetens åkning
Allmänhetens åkning innebär att alla som vill är välkomna att åka skridskor i ishallen och på bandyplan vid Arena Grosvad under särskilda tider. På webbplatsen för Medley Arena Grosvad hittar du schema för allmänhetens åkning.
Ishallen på Arena Grosvad
Kommunens ishall på Arena Grosvad i Finspång används av föreningar i kommunen men är även öppen vissa tider för allmänhetens åkning.

Ishallen Arena Grosvad används av föreningar som har sin dagliga tränings-, tävlings- och matchverksamhet i hallen. Allmänheten är välkommen att åka i ishallen under vissa schemalagda tider som benäms Allmänhetens åkning.
Ishallen ligger på Arena Grosvads i Finspångs centralort och i hallen finns bland annat omklädningsrum, cafeteria, läkatare och isbana.
Arena Grosvad Medley sköter driften av ishallen på uppdrag av Finspångs kommun.
Långfärdsskridskor
I Finspångs kommun hittar du ett av Östergötlands finaste områden för att åka långfärdsskridskor. Det finns gott om små och mellanstora sjöar. Längs stränderna breder skogen ut sig och du är verkligen mitt ute i naturen.
Information om isar i Finspångs kommun och annat som rör långfärdsskridskoåkning, kan du nå på Bråvallaskrinnarnas webbplats. BSK är en allians bestående Friluftsfrämjandets skridskosektioner i området som ordnar bland annat nybörjarkurser och prova-på-dagar under säsongen. Friluftsfrämjandet i Finspång hyr även ut utrustning för den som vill prova på.
Tips på några populära isar i Finspång
I Finspångs kommun finns flera sjöar och vattendrag som passar för en härlig vinterdag på isen. Här hittar du tips på några av de populäraste isarna för långfärdsskridskor. Tänk på att all åkning sker alltid under eget ansvar! Längre ned på sidan kan du läsa om isvett.
- Mäseln och Stora Skiren.
- Bleken, vid Friluftsfrämjandets stuga i Lunddalen.
- Näfssjön och Ormlången.
- Bleken och Bönnern, Finspångs kommun och Friluftsfrämjandet har ambition att ploga banor på dessa sjöar när förhållandena medger.
Ut över dessa sjöar ordnas ibland plogade banor. Dessa hittar du på Skidskonätets webbplats.
13 råd för isvett
Att glida fram över isvidderna en gnistrande vinterdag är en härlig upplevelse men det är viktigt att inte glömma bort att ha respekt för isen. Här kan du läsa vad man bör tänka på när man ger sig ut på en skridskotur.
- Ha alltid ispik med dig. Utan den kan du inte bedöma isen.
- Var aldrig ensam på isen!
- Ha ryggsäck på dig. I den har du ombyteskläder. Ryggsäck med midjerem är din flytväst!
- Räddningslina måste du ha i din ryggsäck. Ändöglan ska vara fäst i midjeremmen. Räddningslinan ska du kunna ta upp utan att behöva ta av dig ryggsäcken.
- Ha även isdubbar och visselpipa. Tänk på att även med dubbar kan det vara svårt att ta sig upp. Bästa hjälpen ur en vak är en lina kastad av en kamrat.
- Kärnis bör vara minst tio centimeter tjock. Saltis kräver mer, likaså snöis.
- Nyis, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag!
- Lär dig var isens svaga platser är: "vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn"!
- Ju högre fart du har, ju längre ut kommer du på svag is innan den brister och desto svårare blir räddningen!
- Att åka skidor på is är lockande, men du måste vara säker på bärigheten. Om isen brister med skidor på så är den väldigt tunn. Det är dessutom mycket svårt att komma upp med skridskor på fötterna.
- Lämna aldrig barn ensamma vid eller på isen!
- Meddela alltid var någonstans du ska vara och när du tänker komma tillbaka.
- All åkning – även på plogade banor – sker alltid under eget ansvar.
Kontakt
Lizzie Örn Sagrelius
Fritidsutvecklare
Kansli- och utvecklingsavdelningen
0122-850 45
lizzie.orn-sagrelius@finspang.se
Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång