Historia
Finspång bär på en lång historia och en tradition som byggts på entreprenörskapets glöd, på järnmalmens förädling, på vattnets kraft och på att ta tillvara och uppmuntra mångfaldens kompetens. I vår egen ”Bergslag”, både i dess tätort och omland, lades redan i slutet på 1500-talet grunden till det vi stolt kallar ”den Svenska industrins vagga”.

Tidigt förstod våra föregångare att nyttja de element som vår geografi erbjöd; vattnet, järnet, elden! Med hjälp av kunniga och driftiga personer från olika delar av vår omvärld lades grunden till våra samhällen och vårt välstånd. Järnbruk och kanontillverkning blev så småningom till dagens högteknologiska energialstringsindustri men även till specialiserade produkter av aluminium och koppar.
Glastillverkningen kom att etableras på tidigt 1800-tal. De naturliga ”råvarutillgångar”, utvunna ur marken i ett landskap fyllt av mystik, bearbetade med eld från träd vuxna i våra skogar, vid bruk drivna av vår rika tillgång på vatten av yrkesskickliga människor från när och fjärran är det vi bygger vidare på.
Det är därför vi säger att vi i Finspång alltjämt förknippas med våra fyra symboliska element: Vattnet, Elden, Järnet och Glaset! Det är på dessa element, på vår historia och på samma driftighet hos våra invånare vi idag bygger vår del av världen vidare. Vidare med tydligt sikte på framtiden!
Artiklar och historiska bilder
-
Namnet Finspång
Namnet Finspång, eller det ursprungliga "Finsponga", tros ha tillkommit på 1300-talet och kan betyda "Fotgängarnas broställe".
-
Finspångs kommunvapen
Beskrivning av Finspångs kommunvapens utseende och historia.
-
Finspång blir köping 1942
1942 blev Finspång köping med liknande rättigheter som en stad
-
Finspångs häxprocesser
En av landets största häxprocesser 1617-1699 då minst elva personer miste livet.
-
Fastebrevet från år 1435
Ett historiskt dokument om en fastighetsaffär år 1435 i Ringtorp
-
Kulturmiljöer
Beskrivning av bebyggelsen i Finspångs kommun och dess kulturhistoriska värden.
-
Konstnären Pehr Hörberg
Pehr Hörberg var en svensk konstnär som är mest känd för sina altartavlor. Under senare delen av 1700-talet och fram till sin död 1816 bodde och verkade han på flera platser inom nuvarande Finspångs kommun.
-
Historiska bilder i Finspångs kommuns mediaportal
I kommunens mediaportal finns över tusen historiska bilder som är digitaliserade, sökbara och tillgängliga för allmänheten. Bland annat finns porträtt- och gruppbilder, byggnader och historiska kartor. Innehållet är till stor del från kommunarkivet och fylls på löpande.