Språk/Language

Offentlig konst

Finspångs kommun äger ett antal verk som är placerade i offentlig miljö. Verken som presenteras nedan är de som ägs av Finspångs kommun. Förutom dessa finns ett antal verk placerade runt om i Finspång som ägs av exempelvis företag och privata bostadsbolag.

Konstpromenad

Ta en promenad och upplev de offentliga konstverken på plats!

Bruksparken

En arbetaregestalt av Sten Dahlström (1968)

En arbetaregestalt

Sten Dahlström (1899-1967) var en svensk målare och skulptör. Sten Dahlström växte upp i Finspång, där han delade ambitionen att bli konstnär med vännen Gunnar Nilsson. Han utbildade sig vid Konstakademien i Stockholm, i Paris och i USA.

Initiativet till skulpturen togs när Svenska Metallindustriarbetareförbundet firade 50 år i början av 1950-talet och verket avtäcktes 1968 avtäcktes konstverket.
Finspångs kommun äger även en mindre modell av gips.

© Sten Dahlström/Bildupphovsrätt 2022

Det mekaniska trädet av Olav Lunde (2014)

Mekaniska trädet

Olav Lunde (f. 1970) är en konstnär från Finspångs som arbetar både med bildkonst och skulpturer i metall.

Det 4,5 meter höga verket är tillverkad av mörkt rostade delar av industri och jordbruksmaskiner och beställt av Finspångs kommun. Skulpturen är tänkt att tillsammans med vattenytan av rostfritt stål och med rostfria nätblommor vara en symbol för det som är unikt för kommunen. Kombinationen av naturen, skogen och sjöarna, och den långa traditionen av innovativ industri.

© Olav Lunde/Bildupphovsrätt 2022

Minnessten för utdöda fåglar av Mattias Frisk (2015)

Minnessten för utdöda fåglar

Mattias Frisk (f. 1978) behandlar människans relation till naturen, livet och döden. Genom att använda gestaltningsformer som normalt förknippas med de ritualer och platser vi brukar i samband med döden har Frisk sökt förmedla allvaret i den situation naturen och mänskligheten nu tycks befinna sig i.

Minnessten för utdöda fåglar innehåller namnet på 132 utdöda fågelarter ingraverade i en plakett i rostfritt stål.

© Mattias Frisk/Bildupphovsrätt 2022

Bildningen

Passage av Fredrik Norén (2014)

Passage

Fredrik Norén (f. 1979) använder och utforskar vardagsobjekt genom att förändra, förvränga, lägga till och ta bort. Genom detta vill han formulera frågeställningar kring form, funktion och hur vi definierar och värderar vår omgivning.

Konstverket förmedlar illusionen av 16 stycken sammanfogade dörrar. Färgerna gör att verket förändras beroende av från vilket håll man betraktar det. Av fyra sidor är en varmt röd, en vit, en randig med synliga infogade låshus och en sida som bara är randig.

© Fredrik Norén/Bildupphovsrätt 2022

Från klar himmel av Katarina Löfström (2014)

Från klar himmel

Katarina Löfström (f. 1970) ser sina verk som målningar av ljus och rörelse. Honär utbildad på Konstfack i Stockholm under 1990-talet och hon arbetar med rörliga visuella abstraktioner och skulpturala installationer.

Mässingsskulpturen Från klar himmel tar fasta på skolans ledord upplevelse och bildning och skapar en skulptural gestaltning som omfamnar det centrala atriet. Liksom en upplevelse hittar den sin egen väg längs väggar, trappor och våningsplan.

© Katarina Löfström/Bildupphovsrätt 2022

Resan till Regnbågslandet av Annette Folkesson (2015)

Resan till rengbågslandet

Annette Folkessons (f. 1953) konstverk handlar om att hitta tillbaka till det naturliga och att höja upp den feminina energin.

Resan till Regnbågslandet är en väggmålning som beställdes till bibliotekets barnavdelning och konstverket är målat tillsammans med Yeonhee Lee och Mia Malm Strandberg. Syftet är att främja barn och ungas kreativitet och fantasi.

© Annette Folkesson/Bildupphovsrätt 2022

Finspång

Undinen av Gunnar Nilsson (1978)

Undinen

Gunnar Nilsson (1904-1995) studerade akvarellmålning och modellering vid sidan av arbete som kontorist på Finspångs Metallverk. Hans debututställning var i Finspång 1927. Med hjälp av en lokal insamlin reste han till Paris 1928 för att studera skulptur.

Undinen är en gåva från konstnären till Finspångs kommun vid 400-årsjubileumet 1980 som tack för den hjälp han fick att utbilda sig i Paris. Den var tidigare placerad vid badhuset och står numera i foajén till Medley, Arena Grosvad.

© Gunnar Nilsson/Bildupphovsrätt 2022

Båge av Agneta Stening (1992)

Båge

Agneta Stening (f. 1954) använder geometriskt samspel i sina verk. Symmetri och asymmetri avlöser varandra och en rörelse uppstår som utmanar och avbryter en annars så perfektionistisk jämnvikt. På så sätt skapas en dialog mellan tinget, betraktaren, omgivningen och det uppstår en rumslig dynamik.

Båge är placerad vid Högbyplan, Bergslagsvägen. Verket har formen av en rotyxa med eggen mot skyn och är tillverkad av aluminiumplåt.

© Agneta Stening/Bildupphovsrätt 2022

Mural av Jonathan Josefsson - Ollio (2019)

Jonathan Josefsson även kallad Ollio (f. 1978) är en konstnär som gärna arbetar med stora format. Han började som graffitimålare i ungdomsåren och det uttrycket har utvecklats genom experiment med nya material och tekniker. Ollio använder sig av starka färger och mönster, och rör sig fritt mellan textilkonst, illustration och graffiti. Improvisation och lek står i centrum. Målet är upplösta former och frihet i nuet.

Verket finns på Bergska skolan och är ett beställningsverk som invigdes den 12 septemer 2020.

© Jonathan Josefsson/Bildupphovsrätt 2022

Lekande björnar av Eric Elfwén (1969)

Lekande björnar

Eric Elfwén (1921-2008) var en svensk skulptör, bildkonstnär och designer.

Denna bronsskulptur är placerad vid lasarettet, på gaveln vid Björnkullen. Skulpturen skänkes av landstinget till kommunen 2020 .

© Eric Elfwén/Bildupphovsrätt 2022

Balansera på luft av Olav Lunde (2020)

Skulpturen tillverkades under Cirkusslottet 2018 som ett integrationsprojekt. Tre nyanlända och två svenska ungdomar fick vara med konstnären Olav Lunde och skapa denna skulptur som fick sin slutgiltiga placering på Kulturhusets tak. Olav Lunde har även gjort en liten taktil version av verket som kan upplevas av den som inte kan se verket på taket och på så sätt "känna hur den ser ut".
Den mindre versionen finns i Kulturhusets foajé.

© Olav Lunde/Bildupphovsrätt 2022

Övriga orter

Frekvens Tre av Stina Pehrsdotter och Niclas Hallberg (2015)

Frekvens tre

Platsspecifikt konstverk av de två konstnärerna Stina Persdotter och Niclas Hallberg som arbetar även arbetar med foto, video och performance.

Konstverket togs ner i februari 2022.

© Stina Pehrsdotter och Niclas Hallberg/Bildupphovsrätt 2022

Fler verk utan bilder

Flicka med docka av Tore Strindberg (bild saknas)

Kontakt

Karolina Bransell
Kulturutvecklare
Kulturhuset

0122 - 850 58
karolina.bransell@finspang.se

Bergslagsvägen 29, 612 30 Finspång