Finspångs kommun

Språk/Language

Offentlig konst

Finspångs kommun äger ett antal verk som är placerade i offentlig miljö. Verken som presenteras nedan är de som ägs av Finspångs kommun och finns i centrala Finspång. Förutom dessa finns ett antal verk placerade runt om i Finspång som ägs av exempelvis företag och privata bostadsbolag.

Konstpromenad

Ta en promenad och upplev de offentliga konstverken på plats!

Bergslagstorget

Bävrar av Eva Fornåå (2023)

Eva Fornåå (1962-) är en svensk skulptör bosatt i Motala.

Eva Fornåå utbildade sig på Hovedskous målarskola 1985-87 och Konsthögskolan i Umeå 1987-92. Fornåå har arbetat med offentlig konst i över 20 år och hon har genomfört ett sextiotal offentliga gestaltningar runt om i Sverige, bland annat på sjukhus, vårdcentraler, äldreboenden, skolor, förskolor, idrottsplatser, parker, torg och bostadsområden.

Konstverket bestående av tre bävrar i brons är placerade på den nya fontänen på Bergslagstorget. Eva valde just bävrar för att när de här ett porlande ljud så vill de gå dit för att täppa igen, vilket de nu vill göra med fontänen. De två bäverungarna håller i en pinne medan deras mamma håller utkik från kanten på fontänen.

© Eva Fornåå/Bildupphovsrätt 2023

Bruksparken

En arbetaregestalt av Sten Dahlström (1968)

En arbetaregestalt

Sten Dahlström (1899-1967) var en svensk målare och skulptör. Sten Dahlström växte upp i Finspång, där han delade ambitionen att bli konstnär med vännen Gunnar Nilsson. Han utbildade sig vid Konstakademien i Stockholm, i Paris och i USA.

Initiativet till skulpturen togs när Svenska Metallindustriarbetareförbundet firade 50 år i början av 1950-talet och verket avtäcktes 1968 avtäcktes konstverket.
Finspångs kommun äger även en mindre modell av gips.

© Sten Dahlström/Bildupphovsrätt 2023

Det mekaniska trädet av Olav Lunde (2014)

Mekaniska trädet

Olav Lunde (f. 1970) är en konstnär från Finspångs som arbetar både med bildkonst och skulpturer i metall.

Det 4,5 meter höga verket är tillverkad av mörkt rostade delar av industri och jordbruksmaskiner och beställt av Finspångs kommun. Skulpturen är tänkt att tillsammans med vattenytan av rostfritt stål och med rostfria nätblommor vara en symbol för det som är unikt för kommunen. Kombinationen av naturen, skogen och sjöarna, och den långa traditionen av innovativ industri.

© Olav Lunde/Bildupphovsrätt 2023

Minnessten för utdöda fåglar av Mattias Frisk (2015)

Minnessten för utdöda fåglar

Mattias Frisk (f. 1978) behandlar människans relation till naturen, livet och döden. Genom att använda gestaltningsformer som normalt förknippas med de ritualer och platser vi brukar i samband med döden har Frisk sökt förmedla allvaret i den situation naturen och mänskligheten nu tycks befinna sig i.

Minnessten för utdöda fåglar innehåller namnet på 132 utdöda fågelarter ingraverade i en plakett i rostfritt stål.

© Mattias Frisk/Bildupphovsrätt 2023

Bildningen

Passage av Fredrik Norén (2014)

Passage

Fredrik Norén (f. 1979) använder och utforskar vardagsobjekt genom att förändra, förvränga, lägga till och ta bort. Genom detta vill han formulera frågeställningar kring form, funktion och hur vi definierar och värderar vår omgivning.

Konstverket förmedlar illusionen av 16 stycken sammanfogade dörrar. Färgerna gör att verket förändras beroende av från vilket håll man betraktar det. Av fyra sidor är en varmt röd, en vit, en randig med synliga infogade låshus och en sida som bara är randig.

© Fredrik Norén/Bildupphovsrätt 2023

Från klar himmel av Katarina Löfström (2014)

Från klar himmel

Katarina Löfström (f. 1970) ser sina verk som målningar av ljus och rörelse. Honär utbildad på Konstfack i Stockholm under 1990-talet och hon arbetar med rörliga visuella abstraktioner och skulpturala installationer.

Mässingsskulpturen Från klar himmel tar fasta på skolans ledord upplevelse och bildning och skapar en skulptural gestaltning som omfamnar det centrala atriet. Liksom en upplevelse hittar den sin egen väg längs väggar, trappor och våningsplan.

© Katarina Löfström/Bildupphovsrätt 2023

Resan till Regnbågslandet av Annette Folkesson (2015)

Resan till rengbågslandet

Annette Folkessons (f. 1953) konstverk handlar om att hitta tillbaka till det naturliga och att höja upp den feminina energin.

Resan till Regnbågslandet är en väggmålning som beställdes till bibliotekets barnavdelning och konstverket är målat tillsammans med Yeonhee Lee och Mia Malm Strandberg. Syftet är att främja barn och ungas kreativitet och fantasi.

© Annette Folkesson/Bildupphovsrätt 2023

Finspång

Undinen av Gunnar Nilsson (1978)

Undinen

Gunnar Nilsson (1904-1995) studerade akvarellmålning och modellering vid sidan av arbete som kontorist på Finspångs Metallverk. Hans debututställning var i Finspång 1927. Med hjälp av en lokal insamlin reste han till Paris 1928 för att studera skulptur.

Undinen är en gåva från konstnären till Finspångs kommun vid 400-årsjubileumet 1980 som tack för den hjälp han fick att utbilda sig i Paris. Den var tidigare placerad vid badhuset och står numera i foajén till Medley, Arena Grosvad.

© Gunnar Nilsson/Bildupphovsrätt 2023

Båge av Agneta Stening (1992)

Båge

Agneta Stening (f. 1954) använder geometriskt samspel i sina verk. Symmetri och asymmetri avlöser varandra och en rörelse uppstår som utmanar och avbryter en annars så perfektionistisk jämnvikt. På så sätt skapas en dialog mellan tinget, betraktaren, omgivningen och det uppstår en rumslig dynamik.

Båge är placerad vid Högbyplan, Bergslagsvägen. Verket har formen av en rotyxa med eggen mot skyn och är tillverkad av aluminiumplåt.

© Agneta Stening/Bildupphovsrätt 2023

Mural av Jonathan Josefsson - Ollio (2019)

Jonathan Josefsson även kallad Ollio (f. 1978) är en konstnär som gärna arbetar med stora format. Han började som graffitimålare i ungdomsåren och det uttrycket har utvecklats genom experiment med nya material och tekniker. Ollio använder sig av starka färger och mönster, och rör sig fritt mellan textilkonst, illustration och graffiti. Improvisation och lek står i centrum. Målet är upplösta former och frihet i nuet.

Verket finns på Bergska skolan och är ett beställningsverk som invigdes den 12 septemer 2020.

© Jonathan Josefsson/Bildupphovsrätt 2023

Lekande björnar av Eric Elfwén (1969)

Lekande björnar

Eric Elfwén (1921-2008) var en svensk skulptör, bildkonstnär och designer.

Denna bronsskulptur är placerad vid lasarettet, på gaveln vid Björnkullen. Skulpturen skänkes av landstinget till kommunen 2020 .

© Eric Elfwén/Bildupphovsrätt 2023

Balansera på luft av Olav Lunde (2020)

Skulpturen tillverkades under Cirkusslottet 2018 som ett integrationsprojekt. Tre nyanlända och två svenska ungdomar fick vara med konstnären Olav Lunde och skapa denna skulptur som fick sin slutgiltiga placering på Kulturhusets tak. Olav Lunde har även gjort en liten taktil version av verket som kan upplevas av den som inte kan se verket på taket och på så sätt "känna hur den ser ut".
Den mindre versionen finns i Kulturhusets foajé.

© Olav Lunde/Bildupphovsrätt 2023

Lillängens förskola

Som vi lekte då av Isabelle Nilsson (2023)

Lillängens förskola
Lillängen
Lillängen

Isabelle Nilsson (f. 1990) är bildkonstnär och grafiker, bosatt i Finspång. Hon har skapat konstverket "Som vi lekte då" till trapphuset på Lillängens förskola och inspirerats av barns fantasi, lek och naturen. Verket bjuder in barn och deras vuxna att utforska, upptäcka och skapa egna fantasivärldar. Vad ritar de på det där lövet? Vems är katten? Vilket löv skulle du vilja flyga iväg på, och var landar du när du är framme?

Barnen på Lillängens förskola har varit medskapare till verket. De har i workshops med konstnären formgivit flera blad och skissat idéer till innehåll. 

© Isabelle Nilsson/Bildupphovsrätt 2023

Övriga orter

Lotorps förskola

Oändlig båge av Pia Hedström (2023)

Pia Hedström (f. 1960) är en göteborgsbaserad konstnär som huvudsakligen arbetar med skulptur.

Rörelsens dynamik och fart, formens crescendo, kontra diminuendo, har alltid fascinerat människan, stora som små. Här sammanstrålar dessa begrepp i en frusen enkel bågform som fortsätter i det oändliga uti luftrummet och ger alla något att fundera kring.

Ljuset strålar ut i gryning, skymning och kväll genom vardera ändens olikfärgade glas, det ena rosa och det andra limegrönt och den konstnärliga gestaltningen ändras under dygnets olika ljusskeden. Skulpturen möter barnen, föräldrar och personal när de kommer och går.

© Pia Hedström/Bildupphovsrätt 2023

Hällestadgården

Mellan himmel och jord av Anja Fredell (2024)

Anja Fredell (f. 1990) från Göteborg är utbildad på HDK – Valand och arbetar med textil konst.

Hon arbetar genom att tufta, vilket är en teknik där man skjuter in garnet i väven med hjälp av en tuftpistol. Inspirationen har varit gamla bilder på kurbitsmåleri, där blommorna är större än människorna och detta konstverk går från golv till tak.

Konstverket är placerat i entrén till det nyrenoverade äldreboendet Hällestadgården.

© Anja Fredell / Bildupphovsrätt 2024

Väggsmycken av Sissi Westerberg (2024)

Sissi Westerberg (f. 1975) är en konstnär som både arbetar med skulptur, bruksföremål och platsspecifika installationer. Sissi är grundare till Rejmyre Art LAB som arbetar med platsspecifik konst i Rejmyre. Hon har under många år samarbetat med Reijmyre glasbruk och glasfåglarna på ovansidan är tillverkade på glasbruket.

De tre konstverken är placerade en och en i nya matsalen på Hällestadgården.

© Sissi Westerberg / Bildupphovsrätt 2024

Fler verk utan bilder

Flicka med docka av Tore Strindberg (bild saknas)

Kontakt

Karolina Bransell
Kulturutvecklare
Kulturhuset

0122 - 850 58
karolina.bransell@finspang.se

Bergslagsvägen 29, 612 30 Finspång