Språk/Language

Café

Denna lista är tänkt som ett hjälpmedel vid planering av ett café. Här finns uppräknat olika utrymmen, inredning och utrustning som kan behövas. Ett café jobbar med beredning och servering av konditorivaror, smörgåsar och sallader samt uppvärmning av färdiga rätter i mikrovågsugn.

Med färdiga rätter menas till exempel förtillverkade pajer, pizzor, köttbullar och pytt i panna. Det kan också vara montering av sallader med produkter som inte kräver beredning och bakad potatis med färdiga röror.

Vid hantering av livsmedel, måste bestämmelserna i lagar, förordningar och föreskrifter följas. Utöver det finns branschriktlinjer som kan underlätta till exempel utformningen av en lokal. Många krav i EG-förordningarna om livsmedelshygien beskriver mål för en bra livsmedelshantering utan att exakt ange hur saker och ting ska göras. Det ger möjlighet för en viss flexibilitet. Företagarna har ansvaret för att visa att de lösningar de valt innebär att lagstiftningen uppfylls. Nedanstående krav kan alltså anpassas till verksamhetens storlek och karaktär.

Miljöenheten gör en bedömning av anläggningens förutsättningar vid den första livsmedelskontrollen efter att verksamheten har startat. Vid första besöket kontrolleras hela anläggningen, det vill säga egenkontroll och lokal. Om eventuella brister konstateras, tar miljöenheten ställning till vilka åtgärder som är nödvändiga.

Ett café får starta tidigast två veckor efter att en anmälan om registrering har lämnats till miljöenheten, om inte miljöenheten har registrerat anläggningen innan dess.

Vägledning

Kök, allmänna krav

  • Spis med tillräcklig ventilation (kokning av ägg, pasta)
  • Arbetsbänkar med ho och blandare beroende på omfattning och karaktär
  • Avställningsytor, hyllinredning
  • Tillräckligt med kylförvaring för olika livsmedel (till exempel charkuteriprodukter, mejeri, grönsaker samt färdiglagade rätter)
  • Frys
  • Handtvättställ med engångshanddukar och tvål
  • Utrustning för varmhållning, till exempel pizzabuffé, bakad potatis
  • Utrustning för kylförvaring, till exempel salladsbuffé
  • Plats för glas, porslin, bestick, servetter
  • Plats för eventuell ismaskin

Beredning av tvättade grönsaker/kallskänk till exempel kalla rätter, smörgåsar

  • Arbetsbänk, minst en bänk med ho och blandare
  • Arbetsbänk med ho och blandare för grönsaker, vid omfattande hantering
  • Plats för skärmaskin, mixer, glassmaskin, konservöppnare, våg med mera
  • Kylskåp
  • Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Allergikost

  • Arbetsbänk med ho och blandare
  • Kylskåp
  • Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Bake-off bakning

  • Arbetsbänk
  • Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål
  • Ugn
  • Plats bake-off produkter

Diskutrymme

  • Vid servering på flergångsporslin krävs ett separat diskutrymme
  • Diskbänk med stor ho och blandare
  • Diskmaskin, vid servering
  • Utrymme för smutsig respektive ren disk
  • Plats för diskinlämning, avfallsbehållare, tomglas
  • Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Förrådsutrymme

  • Utrymme för torrvaror, drycker, linne, porslin, tekniska artiklar
  • Separat utrymme för förpackningsmaterial
  • Kylutrymme
  • Frysutrymmen

Städutrymme

  • Plats för städutrustning (moppar, rengöringsmedel med mera)
  • Upphängningskrokar för städredskap (moppar, skrapor med mera)
  • Utslagsvask och blandare

Varumottagning

  • Utrymme för mottagning, uppackning, returemballage, backar, vagnar och returvaror

Personalutrymmen

  • Omklädningsrum med plats för åtskild förvaring av privat- och arbetskläder
  • Plats för smutstvätt, ren tvätt samt eventuellt utrymme för tvätt och torkning av egen tvätt
  • Personaltoalett med förrum samt handtvättställ med engångshanddukar och tvål
  • Eventuellt pausrum
  • Eventuellt dusch

Servering

  • Kundskydd
  • Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål
  • Vattenbad/värmeri
  • Kylförvaring kalla rätter/buffé
  • Plats för kaffemaskin, mikrovågsugn, kassa, diskmaskin, dryckeshantering
  • Kylenheter

Soputrymme

  • Utrymme, sopkärl eller container med plats för all typ av avfall, även returemballage och pantflaskor/burkar och som går att hålla rent

Skrivplats/kontor

  • Kontorsutrymme skilt från utrymmen där livsmedel hanteras

Ska du ha uteservering

  • Kontakta Samhällsplaneringsenheten, 0122-852 76 om du funderar på att stå på kommunens ytor
  • Kontakta Fastighetsägaren om du vill stå på privat mark
  • Kontakta Polisen för tillstånd av nyttjande av offentlig plats

Kontakt

Samhällsplaneringsenheten
Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång