Språk/Language

Pizzeria

Denna lista är tänkt som ett hjälpmedel vid planering av en pizzeria. Här finns uppräknat olika utrymmen, inredning och utrustning som kan behövas. En pizzeria jobbar med beredning och servering av pizza, kebab, hamburgare och sallader.

Vid hantering av livsmedel, måste bestämmelserna i lagar, förordningar och föreskrifter följas. Utöver det finns branschriktlinjer som kan underlätta till exempel utformningen av en lokal. Många krav i EG-förordningarna om livsmedelshygien beskriver mål för en bra livsmedelshantering utan att exakt ange hur saker och ting ska göras. Det ger möjlighet för en viss flexibilitet. Företagarna har ansvaret för att visa att de lösningar de valt innebär att lagstiftningen uppfylls. Nedanstående krav kan alltså anpassas till verksamhetens storlek och karaktär.

Miljöenheten gör en bedömning av anläggningens förutsättningar vid den första livsmedelskontrollen efter att verksamheten har startat. Vid första besöket kontrolleras hela anläggningen, det vill säga egenkontroll och lokal. Om eventuella brister konstateras, tar miljöenheten ställning till vilka åtgärder som är nödvändiga.

En pizzeria starta tidigast två veckor efter att en anmälan om registrering har lämnats till miljöenheten, om inte miljöenheten har registrerat anläggningen innan dess.

Vägledning

Kök, allmänna krav

  • Värmeenheter med fläkt (spis, stekbord, ugn, fritös, salamander, kokgryta, värmeri, mikrovågsugn)
  • Arbetsbänkar med ho och blandare beroende på omfattning och karaktär
  • Avställningsytor, hyllinredning
  • Tillräckligt med kylförvaring för olika livsmedel (till exempel kött, fisk, grönsaker samt färdiglagade rätter)
  • Frys
  • Nedkylningsskåp
  • Utrustning för varmhållning
  • Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Degutrymme

  • Arbetsbänk
  • Handtvättställ med engångshanddukar och tvål
  • Eventuell degblandare
  • Plats för mjöl
  • Kyl för färdiga degämnen

Beredning av tvättade grönsaker

  • Arbetsbänk med ho och blandare
  • Plats för skärmaskin, konservöppnare med mera
  • Kylskåp
  • Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Kött- och kycklingberedning (råa produkter)

  • Arbetsbänk med ho och blandare. Rutin för beredning skilt i tid kyckling/kött ska finnas i system för egenkontroll
  • Köttkyl
  • Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Utlämning/Matservering

  • Pizzaugn (med ventilation)
  • Arbetsbänk med kylbrunnar, bänkkylar
  • Exponeringskyl för sallader
  • Plats för kaffemaskin, kassa, porslin, bestick, servetter med mera
  • Plats för drycker
  • Hylla för pizzakartonger
  • Kundskydd
  • Handtvättställ med engångshanddukar och tvål
  • Vattenbad/värmeri
  • Kylförvaring kalla rätter, till exempel salladsbuffé

Diskutrymme

  • Diskbänk med ho och duschpistol
  • Diskmaskin
  • Utrymme för smutsig respektive ren disk
  • Plats för diskinlämning, avfallsbehållare, tomglas
  • Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Förrådsutrymme

  • Utrymme för torrvaror, drycker, linne, porslin, tekniska artiklar med mera
  • Separat utrymme för förpackningsmaterial
  • Frysutrymmen
  • Plats för utrustning för utkörning

Städutrymme

  • Plats för städutrustning (svabbvagn, rengöringsmedel med mera)
  • Upphängningskrokar för städredskap (moppar, skrapor med mera)
  • Utslagsvask och blandare

Varumottagning

  • Utrymme för mottagning, uppackning, returemballage, backar, vagnar och returvaror

Personalutrymmen

  • Omklädningsrum med plats för åtskild förvaring av privat- och arbetskläder
  • Plats för smutstvätt, ren tvätt samt eventuellt utrymme för tvätt och torkning av egen tvätt
  • Personaltoalett med förrum samt handtvättställ med engångshanddukar och tvål
  • Eventuellt pausrum
  • Eventuellt dusch

Soputrymme

  • Utrymme, sopkärl eller container med plats för all typ av avfall, även returemballage och pantflaskor/burkar och som går att hålla rent.

Skrivplats/kontor

  • Kontorsutrymme skilt från utrymmen där livsmedel hanteras

Övrig hantering

  • Evetuell fiskberedning(rå fisk) kräver arbetsbänk med ho och blandare och närhet till
    handtvättställ med engångshanddukar och tvål
  • Om ni ska servera glutenfri pizza, kontakta miljökontoret för mer information.
  • För öl-, vin- och spritförsäljning, kontakta Sociala förvaltningen.

Ska du ha uteservering

  • Kontakta Samhällsplaneringsenheten, 0122-852 76 om du funderar på att stå på kommunens ytor
  • Kontakta fastighetsägaren om du vill stå på privat mark
  • Kontakta Polisen för tillstånd av nyttjande av offentlig plats

Kontakt

Samhällsplaneringsenheten
Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång