Språk/Language

Information om coronaviruset

Det nya coronaviruset väcker många frågor hos allmänheten. Finspångs kommun följer utvecklingen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Vi arbetar aktivt för att kommunens verksamheter ska påverkas så lite som möjligt. Denna sida uppdateras löpande.

Sidan uppdaterades senast 2 april 2020.

En person tvättar händerna

Aktuellt läge

Det nya coronaviruset väcker många frågor hos allmänheten. Det förekommer smittspridning i det svenska samhället, framför allt i storstäderna. Även i Östergötland finns det tecken på en begränsad spridning. Det är viktigt att vi alla hjälps åt med att bromsa smittspridningen för att inte många ska bli svårt sjuka samtidigt.

Finspångs kommun följer utvecklingen av coronaviruset och sjukdomen covid-19, och arbetar aktivt för att kommunens verksamheter ska påverkas så lite som möjligt vid eventuell smittspridning i Finspång.

Finspångs kommun bevakar händelseutvecklingen, har kontakt med ansvariga myndigheter och följer deras bedömningar och rekommendationer. Kommunens verksamheter och medborgare hålls kontinuerligt informerade om läget.

Besöksförbud på alla äldreboenden

Regeringen har beslutat om ett besöksförbud på samtliga landets äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Beslutet träder i kraft den 1 april.
Undantag mot förbudet kan ges i enskilda fall om det finns särskilda omständigheter och om risken för spridning av coronaviruset är liten, kontakta i sådana fall personalen.

1177 mycket hårt belastade

Vi har fått information från Region Östergötland att 1177 är mycket hårt belastade och att många i länet ringer numret för att rådfråga om information som redan har svar publicerat på myndigheters webbplatser.

Finspångs kommun uppmanar därmed alla våra medborgare att först söka information på denna sida och via de sidor vi länkar till.

Stanna hemma om du är sjuk

Enligt Folkhälsomyndigheten ska du stanna hemma om du upplever symtom som påminner om förkylning eller influensa. Det är mycket viktigt att stanna hemma när man känner sig sjuk för att förebygga smitta. Om man inte klarar sig med egenvård i hemmet ska man ringa telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Det är extra viktigt att du som arbetar med vård av äldre inte går till jobbet om du har hosta eller är förkyld.

Har du funderingar kring symtom och hur länge du ska stanna hemma kan du läsa mer under rubriken "Frågor och svar om att stanna hemma vid sjukdom".

Förebyggande och aktuella åtgärder för att undvika smitta

  • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten (du kan använda handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten).
  • Stanna hemma om du är sjuk.
  • Hosta eller nys i armvecket.
  • Använd pappersnäsdukar för engångsbruk om du behöver snyta dig.
  • Håll gärna ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand.
  • En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Information om god handhygien

Har du frågor?

Om du har allmänna frågor om coronaviruset och sjukdomen covid-19 ska du ringa nationella informationsnumret 113 13 som är öppet dygnet runt eller läs Folkhälsomyndighetens frågor och svar.

Vanliga frågor med svar (FAQ)

Information på olika språk

Information in different languages

Om du eller någon du känner är i behov av information på olika språk så har Folkhälsomyndigheten information om både sjukdomen covid-19 och hur du kan skydda dig och andra från smitta, samt vanliga frågor och svar.

If you, or someone you know, is in need of information in different languages you can visit the website of The Public Health Agency of Sweden, where you will find information about the disease covid-19 and how you can protect yourself and others from infection. You will also find FAQ about the disease covid-19.

Vid frågor om coronaviruset - ring 113 13

Om du har fler frågor om coronaviruset är det viktigt att du ringer 113 13, som är det nationella informationsnumret, för att inte belasta vårdcentraler och 1177 Vårdguiden mer än nödvändigt. Numret 113 13 är öppet dygnet runt.

Du kan även läsa Folkhälsomyndighetens utförliga frågor och svar.

Myndighetsinformation

Hos våra myndigheter kan du ta del av bekräftad och uppdaterad information. Vid händelser som väcker oro är det viktigt att agera utifrån korrekt och saklig information samt följa myndigheternas rekommendationer. Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Folkhälsomyndigheten

Hos Folkhälsomyndigheten hittar du information om det aktuella läget, smittspridning i landet samt utförliga frågor och svar.

Krisinformation.se

Hos Krisinformation.se hittar du information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

Region Östergötland

Hos Region Östergötland kan du få vårdrådgivning via 1177 Vårdguiden och läsa mer om aktuellt läge samt beredskapen för coronaviruset i Östergötland.

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Tipsa någon annan om den här sidan!

Vänligen verifiera att du inte är en robot