Språk/Language

Kulturskolans kursämnen

Hos Kulturskolan i Finspång finns något för alla. Här kan du välja mellan att spela instrument, sjunga, spela teater, skulptera och måla.

Musikinstrument

I Kulturskolan kan du välja på ett stort antal instrument. Du spelar antingen enskilt eller i mindre grupper. Du får lära dig spela både fter noter och på gehör. På de flesta instrument kan man börja vid sex års ålder.

Sång

Kulturskolan har sångkurser där vi lär oss att arbeta med röst- och kroppskänndeom, tonbildning, rytm, puls och eget skapade.

Ensemble, orkester och kör

Alla som spelar ett instrument kan i mån av plats, utan extra kostnad, spela i orkerster och ensembler på olika nivåer. Du som sjunger kan gå med i någon av Kulturskolans körer.

Bild och form

Kulturskolan har en Bild- och formverksamhet som riktar sig till barn mellan 6 och 16 år. Här lär du dig klassiskt måleri, skulptur, samtida konst och konstnärliga undersökningar. Undervisningen anpassas efter elevernas erfarenhet, intresse och ålder.

Teater och drama

I Kulturskolans teaterkurser arbetar du som är lite ungre med att öva samarbete, koncentration och fritt skapade i lekfulla teatergrupper. Som äldre elev får du utveckla ditt personliga uttryck och öva på att tolka och spela en historia.

Vad vill du bli bättre på? Läs mer om våra kurser nedan.

Blåsinstrument

Blåsundervisningen bedrivs på de flesta skolor i Finspångs kommun eller i Kulturhuset. Vi undervisar dig i olika genrer under studietiden.

Vår första orkester är Blåsbusarna medan Skolmusikkåren är orkestern för dig som är lite äldre. I orkester/ensemble får du musicera tillsammans med andra ungdomar.

Instrumenten du kan välja mellan är:

Träblås: Blockflöjt, tvärflöjt, klarinett och saxofon
Bleckblås: Trumpet, baryton, trombon och bastuba

Ensemble och orkester

För dig som är musikelev finns det ensemble eller orkester att vara med i. Att delta är gratis och ingår som en del i utbildningen.

Kulturskolan har följande ensembler:

 • Skolmusikkåren
 • Blåsbusarna
 • Flöjtensemble
 • Klarinett/saxofonensemble
 • Cell & compani
 • Stråkbråkarna
 • Folkmusikgrupp
 • Nybörjarstråket
 • Slagverksensemble
 • Pop och Rock

Gitarr

Gitarr är ett av de mest spelade instrument som finns. Du kan spela melodier och använda den till att kompa visor, spela poplåtar, rock- eller folkmusik.

Hos Kulturskolan får du lära dig hela solostycken med både melodi, komp och bas i klassisk eller annan stil. Du kan spela tillsammans med andra i gitarrensemble eller i pop– och rockgrupper. Du kan även spela elgitarr och elbas i Kulturskolan.

Klaviaturinstrument

Klaviaturinstrument är samlingsnamnet för musikinstrument som har ett klaviatur, det vill säga tangeter. Exempel på klaviaturinstrument är bland annat piano. Med ett piano kan du spela vilken musik som helst, allt ifrån klassisk jazz, visor till populärmusik. Piano kan du spela ensam eller tillsammans med andra i ensemble eller ackompanjera dina kompisar vid uppspelningar och konserter.

Slagverk

Slagverk är samlingsnamnet för slaginstrument, det vill säga instrument som man spelar på med händerna eller med träpinnar. Hos Kulturskolan får du spela trumset, marimba, xylofon, orkesterpukor och de flesta andra slagverksinstrument. Du får också möjlighet att spela i slagverksensemble, rock- och popgrupper och medverka i Kulturskolans orkestrar.

Stråkinstrument

Hos oss på Kulturskolan kan du lära dig spela olika stråkinstrument. Undervisningen bedrivs på de flesta skolor i kommunen eller i Kulturhuset.

Det är roligt att spela tillsammans med andra så därför får du som nybliven stråkelev möjlighet att spela i orkester/ensemble nästan från början. Vår första stråkorkester är Stråkbråkarna och vår orkester för lite äldre heter Cell&compani.

Instrumenten du kan välja mellan är:

 • Fiol
 • Altfiol
 • Cello
 • Kontrabas

Suzukiundervisning

Suzukimetoden är en pedagoisk metod inom instrumentundervisning. Metoden går ut på att eleven ska lära sig i sin egen takt i små steg. Undervisningen är under de första åren helt gehörsbaserad. Det innebär att du istället för att läsa noter lär dig genom att lyssna, härma och repetera - på samma sätt som du har lärt dig prata.

Inom suzukimetoden lär du dig spela tillsammans med en vuxen. Innan du börjar spela går din förälder några veckors utbildning hos läraren för att ni sedan tillsammans ska kunna öva hemma. Föräldern är också med på varje lektion.

På Kulturskolan har du både individuella lektioner och grupplektioner tillsammans med en suzukipedagog.

Till suzukiundervisning erbjuder vi ett begränsat antal platser. Kulturskolan har suzukiundervisning på fiol.

Undervisning kan starta från fem års ålder.

Sång och kör

I körsång utvecklar du ditt gehör och glädjen att få sjunga tillsammans med andra samt deltar i konserter och olika projekt.

I kören tränar vi stämsång och medverkar i många roliga projekt. Du kan börja med solosång från år sju. Då är det obligatoriskt att sjunga i någon av våra körer eller ensembler. Vi samarbetar ofta med olika orkestrar eller pop- och rockgrupper.

Kulturskolan har två körer:

 • Sockerbeatarna, för de yngsta
 • Sing Along, för dig som är lite äldre

Teater och drama

I Kulturskolans teaterkurser arbetar du som är lite yngre med att öva samarbete, koncentration och fritt skapande i lekfulla teatergrupper. Som äldre elev får du utveckla ditt personliga uttryck och öva på att tolka och spela en historia. Detta leder fram till ett uppspel eller en föreställning.

Kontakt

Håkan Forsberg
Kulturskolechef
Kulturskolan

0122-855 25
kulturskolan@finspang.se

Kulturhuset, Bergslagsvägen 29, 612 80 Finspång

Stiina Aro
Administratör
Kulturskolan

0122-855 26
kulturskolan@finspang.se

Kulturhuset, Bergslagsvägen 29, 612 80 Finspång